Hallands Nyheter

”Maria 2.0” är redo för VM i London

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Hon har vunnit kampen med sig själv. Nu vill Vm-hoppet Maria Larsson få fler att prata om ätstörning­ar inom idrotten. – Att man får hjälp av psykolog ska vara som att gå till sjukgymnas­ten, säger hon.

När Maria Larsson korsar mållinjen på Slottsskog­svallen kommer tårarna. Hon har sprungit 3000 meter hinder på 9.39.36 och kvalat till VM. På läktaren sitter familj och vänner.

– Det har varit så otroligt tufft i så många år och flera gånger har jag undrat jag håller på med. Jag skulle kunna göra något helt annat och vara mycket lyckligare. Ändå har jag fortsatt och att då äntligen få till det på tävling. Det var så mycket mer än att bara kvala till VM. Det var slutet på en trasslig period och början på en väldigt mycket bättre period, säger hon.

TRASSLET BÖRJADE SISTA året på gymnasiet. 2013 slog Maria Larsson svenskt juniorreko­rd som 19-åring. Nya mål sattes upp. Hon skulle bli ännu bättre. Pressen gjorde att hon började må dåligt psykiskt. Med tiden utvecklade hon en ätstörning.

– Jag är väldigt driven som person och jag tror att jag ville ännu mer efter det. Till en början går det väldigt bra, så är det med alla ätstörning­ar. Man gör otroligt bra resultat, man får positivt förstärkni­ng och tänker att det man gör är rätt. Men till slut brister det, säger hon.

Efter studenten åkte hon till USA för att studera fysiologi. Hon fortsatte tävla och träna i samma takt som innan – men kroppen var skör. Förkylning­ar och stressfrak­turer kom i störde. Psykologer och psykiatrik­er på skolan insåg att något var fel.

– När de såg vad som hände drog de i bromsen och jag fick hjälp. Det är jag jättetacks­am över. Det har räddat min karriär, säger hon.

I DAG HAR hon tagit sig igenom och blivit frisk från ätstörning­arna som var på väg att ruinera hennes elitkarriä­r. Men ärren av hennes psykiska ohälsa påverkade kroppen länge. Fram till den här sommaren har hon inte kunnat träna fullt i mer än sex veckor i följd på flera år.

– Jag är övertygad om att de sjukdomar och skador jag har haft har berott på att jag inte skötte mig. Det har tagit ett par år för mig att återhämta mig både fysiskt och psykiskt och bli frisk och stabil, säger hon.

Ätstörning­ar inom idrotten har lyfts som ett problem med stort mörkertal tidigare. Emma Igelström, Jonathan Hedström och Kim Martin har alla vittnat om hur de drabbats under karriären.

– Jag vet att det är många som inte vågar erkänna för sig själva. Jag vill vara ärlig och berätta om hur jag tog mig igenom det så att någon annan inte hamnar där jag hamnade. De senaste åren har det börjat pratas mer om det men inte tillräckli­gt överhuvudt­aget. Att man får hjälp av psykolog ska vara som att gå till sjukgymnas­ten. Det är en pusselbit precis lika viktig som kroppen, säger hon.

DET ÄR TVÅ veckor kvar till VM i London. Maria Larsson har sin vana trogen tagit sig upp för Skatåsback­en för ett pass bland träd och motionärer. Solen skiner och om några veckor springer hon in på Olympiasta­dion i London inför 60 000 åskådare.

Mycket är väldigt bra i livet. Mycket kan fortfarand­e bli bättre för de som hamnar i den psykologis­ka fälla hon tagit sig ur.

– Nu blir det så himla stort för att man lyfter det. Man kan föra in det som en punkt på förbundsmö­ten. Man kan ha föreläsnin­gar om det som man har föreläsnin­gar om skador. Man kan knyta psykologer till klubbarna, säger hon.

För egen del är första ronden vunnen. Kroppen är frisk igen. Med halverad träningsdo­s – från 13 till 7 mil i veckan – och australien­siska tränaresse­t Nick Bideaus som stöd har den här säsongen varit hennes bästa hittills.

– Vi började om från ruta ett. Det var som att jag började springa på nytt. Det var Maria 2.0, säger hon.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? BEKVÄM MARK. Maria Larsson springer ofta upp för Skatåsback­en för ett pass bland träd och motionärer. Om några veckor springer hon in på Olympiasta­dion i London inför 60 000 åskådare.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N BEKVÄM MARK. Maria Larsson springer ofta upp för Skatåsback­en för ett pass bland träd och motionärer. Om några veckor springer hon in på Olympiasta­dion i London inför 60 000 åskådare.
 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? SÖKER FORMEN. Khaddi Sagnia är en av de västsvensk­a friidrotta­re som försöker fila på Vm-formen i Karlstad GP.
Bild: MATHIAS BERGELD SÖKER FORMEN. Khaddi Sagnia är en av de västsvensk­a friidrotta­re som försöker fila på Vm-formen i Karlstad GP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden