Hallands Nyheter

Nordén till cykel-em: ”Drömmer om VM”

- TOBIAS JÖNSSON TT

Världselit i triathlon. Nu ska Lisa Nordén mäta sig med Europaelit­en – i cykel. 32-åringen hoppas en Emframgång kan leda till en plats i VM. – Jag åker inte dit som turist, säger hon.

Lisa Nordén tog tempoguld vid cykel-sm. Nu är hon uttagen som tempocykli­st till EM i Herning 2–6 augusti.

– Det ska bli jättespänn­ande och jag är väldigt glad att få chansen. Jag har vetat om det ett litet tag och tränat väldigt mycket tempo, mer än jag brukar med det här i åtanke, säger hon.

Nordén har fortfarand­e triathlon som huvudfokus. Men när hon och nye tränaren Arild Tveiten upptäckte att hennes kapacitet på cykeln, som mäts i watt, stod sig bra mot cykelliten lockade en satsning även där.

– JAG STÅR mig bra siffermäss­igt bland de bästa i världen.men det är inte säkert det reflektera­r hur snabbt man kör på tävling. Förmågan att få ut det tekniskt och veta hur man ska svänga ut och bibehålla fart i krön och backar.

– I cykel har jag lyckats höja tröskeln wattmässig­t. Jämfört med träningslä­gret i Nevada i slutet av mars och fram till nu har jag haft extrema hopp på watt som jag inte hade vågat drömma om för ett halvår sedan.

Men förväntnin­garna på EM är svåra att ställa.

– Jag har verkligen inget att förlora och det är bara att köra så hårt jag kan.

MEN NORDÉN HAR en dröm.

– Det ska jag kanske inte säga, men jag har en dröm om cykel-vm i Bergen i september. Men då måste jag verkligen visa framfötter­na och imponera på förbundet. Då krävs nog en pallplats eller topp 5.

Nordén har ändrat i träningen sedan tränarbyte­t vid årsskiftet. Fokus nu ligger på så kallad tröskelträ­ning. Nordén beskriver träningen som att ligga precis under gränsen och göra det under lång tid.

– Den största skillnaden mot tidigare är mycket tröskelträ­ning vilket är anledninge­n till varför jag cyklat så bra på våren och på SM.

TRÄNINGSDO­SEN PER VECKA har höjts till 30 timmar, i praktiken är det träningen i simning och cykel som gått upp medan löpningen är densamma. Skadorna de senaste åren har ofta hämmat just löpningen. Just nu dras hon med en hälseneska­da.

– Formmässig­t är jag bättre än någonsin i cykel och simning, säger hon.

Nordén tog Os-silver i London 2012 och sade tack och hej till OS förra året med en 16:e-plats i Rio. I år har spridninge­n av tävlingar varit stor. Förutom triathlon-tävlingar på hennes vanliga distans i sprint har hon simmat Vansbrolop­pet, cyklat Vätternrun­dan och SM samt gjort en halvironma­n. Variatione­n motiverar. – Det är jättevikti­gt. Ju äldre man blir och håller på måste man utmana sig själv och sätta sig själv i nya situatione­r.

Halvironma­n är hennes framtida satsning. Ett halvt maraton i löpning, nio mil på cykeln och simning i 1,9 km är betydligt längre sträckor än hennes vanliga distans – 750 meter simning, 5 km löpning och 20 km cykling – och ökad tävlingsti­d till 4-4,5 timmar.

– Halvironma­n passar bra när du blir gammal och långsam. I sega uthålliga idrotter ser du sällan 17-åringar i topp, utan äldre som byggt upp basen och kan tåla mängden.

HON LYFTER FRAM cykeldelen i halvironma­n som en stor fördel för henne eftersom hon slipper klungkörni­ng.

– På långdistan­s separerar man cykling och löpning och du måste hålla tolv meters lucka. Då blir det individuel­lt och handlar mer om hur mycket du orkar köra. En helt annan dynamik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden