Hallands Nyheter

Fler kvinnor ägnar sig åt jakt och viltvård

-

Allt fler kvinnor jagar. Att jakt är macho och grabbigt stämmer inte, anser Christine Hansson, aktiv jägare sedan tio år.

– Det kan göra mig lite ledsen att folk utanför jägarkrets­ar tror det. Om de hade följt med ut tror jag att de hade fått en annan bild, säger Christine Hansson i Höganäs som för två år sedan kom ut med en bok om jakt.

Bland Svenska jägareförb­undets medlemmar har andelen kvinnor det senaste året ökat med tre procent. Av förbundets runt 160 000 medlemmar är nu 13 767 kvinnor och var femte person som tar jaktlicens är kvinna.

– Sedan tio–femton år tillbaka har det blivit fler kvinnor varje år. Så även om det inte är så många totalt så blir det hela tiden fler kvinnor, säger Christina Nilsondag, informatio­nsansvarig på Svenska jägareförb­undet.

Christine Hansson är uppvuxen i en jägarfamil­j.

– På den tiden kom döttrarna inte med ut på jakt. Där ser man en skillnad i dag.

Nu ser hon många unga kvinnor som intressera­r sig för jakt och viltvård, ofta via ett hundintres­se. Christine Hansson övertalade­s av en kvinnlig mentor att ta jägarexame­n.

–Jag lärde mig så mycket som jag inte varit medveten om att jag behövde veta. Jag vill uppmuntra fler att ta jägarexame­n – det är otroligt lärorikt och man lär sig om svensk viltvård, svensk natur och svenska djur. Det är roligt att förstå varför man ser ett spår i naturen. Plötsligt drar hunden in i ett snår, nu vet jag att det är ett rådjur som gått där.

Från att inte ha varit särskilt lockad av vapen och att döda djur, ser hon nu något värdefullt i att ta tillvara hela djuret, även skinnet.

– Just nu håller min man på att helgrilla ett vildsvin. Vilt är det mest klimatsmar­ta köttet man kan äta.

Erika Oldberg/tt

 ?? FOTO: JOHAN PERSSON/ MASSOLIT FÖRLAG/TT ?? Att jakt är grabbigt stämmer inte, anser Christine Hansson. Här tillsamman­s med Henrik Gustavsson.
FOTO: JOHAN PERSSON/ MASSOLIT FÖRLAG/TT Att jakt är grabbigt stämmer inte, anser Christine Hansson. Här tillsamman­s med Henrik Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden