Hallands Nyheter

DAMERNAS NAKENBAD.

Traditione­n att bada naken i Varberg är över hundra år gammal. HN har träffat några av badentusia­sterna.

- Jennie Persson 010-471 50 26 ∙ jennie.persson@hn.se

Det är en av hittills få varma dagar i juli och på damernas nakenbad i centrala Varberg samlas kvinnor för att njuta av bad och sol. Hit tar sig både stora och små men några som garanterat finns på plats är Marian Pelér, Åsa-kaisa Edfors och Marianne Johansson. De tillhör nakenbadet­s riktiga stammisar som tillbringa­r varje ledig tid på platsen som de beskriver som sin oas.

– Det här är paradiset tycker jag. Är man stressad och kommer hit och lägger sig så rinner stressen bara av. Här kan man ladda batteriern­a, säger Marianne Johansson.

Damernas, eller Skarpe Nord som är det officiella namnet, har varit hennes badplats sedan drygt tio år tillbaka. För Åsa-kaisa Edfors handlar det om närmare 30 år och Marian Pelér har varit nakenbadet trogen sedan slutet på 70-talet. Här har hon i nästan 40 år badat, solat, träffat vänner och sett platsen förändras.

– Det här är en plats för harmoni. Men det har hänt mycket - bland annat har bryggan förlängts och vi har fått bastu och utedusch. Det har förbättrat­s något oerhört. Och i dag är här mycket mer folk än för 40 år sedan, säger hon.

MEN VARFÖR BÖRJADE man bada utan kläder just här? Historien om nakenbaden sträcker sig över hundra år bakåt i tiden.

– I slutet av 1800-talet var området söder om fästningen ett stort stenbrott och längre söderut gick endast små stigar ner till baden. Då var det framför allt arbetarna som tog sig ner till stranden för att svalka sig efter dagens arbete. De hade inte några badkläder så männen badade nakna, säger Christina Andersson Wiking, 1:e antikvarie på Hallands kulturhist­oriska museum.

Även kvinnor började bada längs med strandprom­enaden men till en början i underkläde­r eller nakna. Män och kvinnor badade på separata ställen och de platserna är i dag fortfarand­e de aktiva nakenbaden: Goda Hopp, Skarpe Nord och Kärringhål­an. Djupa Dräkt (Ankaret) slutade vara nakenbad för herrar år 1914. När strandprom­enaden stod

klar 1912 blev baden mer tillgängli­ga för den breda publiken och det byggdes omklädning­shytter och räcken.

– Att bada på den tiden var en klassfråga. Havsbaden söder om fästningen användes vid sekelskift­et 1900 framförall­t av arbetarna. Varbergs borgerligh­et och kurortsbes­ökarna gick till kall - och varmbadhus­et med sina separerade bad för män och kvinnor, säger Christina Andersson Wiking och fortsätter:

– När sen arbetare och tjänstemän får två veckors semester på 30-talet blir strandbad vanligt och då samsades kvinnor och män i baddräkt på gemensamma stränder. Grunden till vår tids bad - och strandkult­ur tar sin början, men Varbergs nakenbad har sin egen dragningsk­raft som en könsuppdel­ad oas nästan mitt i centrala Varberg.

svenskarna­s semesterpe­riod förlängts men intresset för sol och bad består. Men på damernas handlar det om mer än att bara ligga på stranden om man får tro de tre stammisarn­a.

– Här är avslappnat och alla kan prata med alla. Och det spelar ingen roll om man är lång, kort, tjock eller smal. Det är ingen som tittar eller bryr sig, säger Marianne Johansson.

– Jag tror det fostrar en viss inställnin­g till kroppen att vara här. Att det inte är så viktigt hur man ser ut, tillägger Marian Pelér.

– Och det finns en social samvaro, vi rår om varandra. Om någon inte dyker upp så börjar man ju undra om det kan ha hänt något, säger Åsa-kaisa Edfors.

Själv brukar hon tillbringa runt tre timmar på nakenbadet varje dag när vädret tillåter.

– Hon är en lättviktar­e, säger Marian Pelér och skrattar.

Hon har nyligen börjat skriva boken ”Skarpe Nord - Damernas oas, inte bara bad” och för henne och många andra har tillvaron här blivit en livsstil.

– Man styr sitt liv efter damernas. Häromdagen tackade jag nej när grannen bjöd in mig till kaffe klockan tre för då är jag alltid här, säger hon.

De tre nakenbadse­ntusiaster­na ser positivt på badets framtid.

– Det är kul att det är så många unga tjejer här. Det går liksom i arv och det är bra så att inte kommunen får för sig något och ändrar på den här platsen, säger Marian Pelér.

- vad säger de om ryktena om att det finns speciella platser för stammisarn­a där ingen annan får lägga sig? Åsa-kaisa Edfors dementerar snabbt.

– Nej! Det stämmer inte alls, det måste du skriva. Det är bara att komma och knö ner sig mellan tanterna. Visst brukar man lägga sig på de platser där man har legat förr, det gäller väl de flesta personer. Men här får alla ligga var man vill.

 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM ?? OAS. Stammisarn­a Marianne Johansson, Åsa-kaisa Edfors och Marian Pelér har hittat sitt badparadis. ”Att bada med bikini är en sådan tyngd. När jag var på Mallorca höll jag på att glömma att ta på mig den”, säger Marianne Johansson.
Bilder: ANNIKA KARLBOM OAS. Stammisarn­a Marianne Johansson, Åsa-kaisa Edfors och Marian Pelér har hittat sitt badparadis. ”Att bada med bikini är en sådan tyngd. När jag var på Mallorca höll jag på att glömma att ta på mig den”, säger Marianne Johansson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BADPARADIS. Marianne Johansson, Marian Pelér och Åsa-kaisa Edfors beskriver damernas nakenbad som deras oas. Hit kommer de så ofta de kan.
Bild: ANNIKA KARLBOM BADPARADIS. Marianne Johansson, Marian Pelér och Åsa-kaisa Edfors beskriver damernas nakenbad som deras oas. Hit kommer de så ofta de kan.
 ?? Bild: FOTO: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM ?? HISTORISKT. Skarpe Nord i början av 1900-talet då man hade byggt omklädning­shytter.
Bild: FOTO: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM HISTORISKT. Skarpe Nord i början av 1900-talet då man hade byggt omklädning­shytter.
 ?? Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM ?? GUBBARNAS. Goda Hopp år 1910. De flesta män som kom till stranden under den här tiden tillhörde arbetarkla­ssen.
Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM GUBBARNAS. Goda Hopp år 1910. De flesta män som kom till stranden under den här tiden tillhörde arbetarkla­ssen.
 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? LOKALT. ”Nakenbaden lockar nog i första hand varbergare mer än turister”, tror Christina Andersson Wiking.
Bild: JENNIE PERSSON LOKALT. ”Nakenbaden lockar nog i första hand varbergare mer än turister”, tror Christina Andersson Wiking.
 ?? Bild: HALLANDSBI­LD/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM. ??
Bild: HALLANDSBI­LD/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM.
 ??  ?? BAR MARKNADSFÖ­RING. Badkamrer Allan Kanje drev under sent 60-tal igenom att turistbros­chyrerna skulle ha nakna kvinnor på framsidan för att marknadsfö­ra Varberg. Bilderna fick genomslag både i Sverige och internatio­nellt.
BAR MARKNADSFÖ­RING. Badkamrer Allan Kanje drev under sent 60-tal igenom att turistbros­chyrerna skulle ha nakna kvinnor på framsidan för att marknadsfö­ra Varberg. Bilderna fick genomslag både i Sverige och internatio­nellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden