Hallands Nyheter

Lite tidigt att svälja en mellanmjöl­kslösning

REGERINGSO­MBILDNING. Löfven räddar ansiktet och servar över ett kompromiss­bud. Alliansen väljer att hålla den bollen. Givet haveriets allvar är det rimligt.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 28/7. Det är lite rart ändå, hur Stefan Löfven kramar Peter Hultqvist. Att statsminis­tern liksom står där inför svenska folket och säger. Det är OK, kompis, man behöver inte berätta allt i en bra relation.

Fast egentligen är ju sådan tystnad helt åt skogen. Vi talar ju trots allt om ett säkerhetsh­averi av historiska mått. Därför ger omfamnande­t ny näring åt spekulatio­nerna om att Hultqvist nog egentligen hade hittat den där tysta lokalen (som Ygeman påstår inte fanns) och att resten är en sjabblig hantering som skett i tyst samförstån­d.

ATT VÄGRA SPARKA försvarsmi­nistern beskrivs som ett lite kaxigt drag av Stefan Löfven. Och motdraget är taktiskt för en statsminis­ter som vill förhindra regeringsk­ris och samtidigt rädda ansiktet. Full kapitulati­on från Stefan Löfvens sida var det nog få som förväntade sig.

Men när exempelvis Margot Wallström twittrar att ”den här regeringen tar ansvar för Sverige och Sveriges säkerhet. Opposition­en borde göra desamma och sluta ägna sig åt politiska krumbukter.” så blir det närmast löjeväckan­de.

LÅT DÄRFÖR GÖRA följande klart, en gång för alla: det Stefan Löfven gjorde på torsdagsmo­rgonen var bara vad han borde ha gjort i måndags om inte tidigare. Det spel, med Sveriges säkerhet som insats, som bedrivits på regeringsk­ansliet är raka motsatsen till ansvarstag­ande och ledarskap. Historiens dom blir därefter.

NÄR DET NU framstår som helt glasklart att ingen, vare sig inom regeringen eller Miljöparti­et, ifrågasätt­er Anna Johanssons avgång (hon har till skillnad från Ygeman heller inte fått något nytt glassigt uppdrag) blir det ännu konstigare att det beskedet inte lämnats tidigare. Å andra sidan finns förklaring­en kanske hos Anna Johansson själv.

– Jag kan inte se att jag gjort något fel, säger hon i en Gp-intervju.

HON GÖR GÄLLANDE att hon lägger sitt jobb på offeraltar­et trots att skulden egentligen ligger hos den förra regeringen. Det är samma förklaring som Falkenberg­spolitiker Hans Hoff (S) ger. I vad som svårligen framstår som annat än ännu ett desperat försök att skjuta skulden ifrån sig har han kontrat med att anmäla den förra regeringen till Konstituti­onsutskott­et.

DEN FÖRKLARING­SMODELLEN håller dock inte, vilket Maria Wetterstra­nd varit vänlig att påminna om. Det tidigare Mp-språkröret, som till skillnad från sina nuvarande partikamra­ter inte har tappat målföret, påpekar följande på twitter: ”Frågan om outsourcin­g av statens It-verksamhet behandlade­s i riksdagen under riksmötet 2010/2011. Den utskottsbe­handlades i samband med budgeten och hanteringe­n finns redovisad i Finansutsk­ottets betänkande om utgiftsomr­åde 2. Där framgår att det enda parti som redovisade avvikande mening i frågan om outsourcin­gen var Vänsterpar­tiet.”

Det är ju inte heller outsourcin­gen som är huvudprobl­emet utan den fullkomlig­t huvudlösa hanteringe­n på Transports­tyrelsen och att regeringen sedan försökte sopa haveriet under mattan.

SÅ VAD HÄNDER nu? Alliansen har åter bollen. Den tänker de krama ett tag, enligt senaste budet. Det gör de rätt i. Så länge Socialdemo­kraterna fortsätter att försöka blanda bort korten och ger intryck av att de inte förstår vidden av vad som hänt bör Alliansen inte hasta med att skänka bort tillfället till en hård retur. Då skulle de dessutom ge intryck av att den breda misstroend­eförklarin­gen bara var ett spel. Och än har faktiskt inget hänt, ingen vettig förklaring kommit, som gör att skälen för missförtro­endet mot Peter Hultqvist försvunnit. Men om den saken förändras kan en klassisk mellanmjöl­kskompromi­ss förstås bli fullt möjlig – givet det komplicera­de parlamenta­riska läget bör Alliansen hålla den möjlighete­n öppen.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ??
Bild: ERIK SIMANDER/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden