Hallands Nyheter

Varbergs almar har insjuknat

- Matilda.carlstrom@hn.se

Träd som blir bruna i toppen för att sedan tappa bladen och dö. Det är ödet för många av de almar som finns runt om i Varberg. – Almsjukan har fullständi­gt exploderat, säger Jenny Bergström på kommunens drift- och anläggning­savdelning.

Redan nu kan förbipasse­rande se ett antal almar som står och dör, bland annat vid Pilhagen och Lottastuga­n i Societetsp­arken. Kommunen befarar att det bara kommer att bli värre.

– Vi har väldigt många, riktigt stora träd i centrala stan som står och dör, säger Jenny Bergström, chef för drift- och anläggning­savdelning­en på hamn- och gatuförval­tningen.

I HÖST PLANERAR kommunen därför att ta bort träden, en del så gamla som 100-150 år gamla.

– Det finns ingenting att göra åt detta. De träd som är smittade är hjälplöst förlorade. Det vi får göra är att ersätta dem med andra.

Att ersätta de gamla träden kommer inte gå på en dag, och därför kan varbergarn­a förvänta sig en del kala ytor under en period. Med tanke på trädens höga ålder och storlek är de inte heller helt enkla att ersätta med likvärdiga alternativ.

”Det finns ingenting att göra åt detta”

JENNY BERGSTRÖM

– Även om vi ersätter ett träd med 2-3 nya så hjälper inte det, det är en stor lövmassa vi plockar bort. Träden är jättevikti­ga som partikelfi­lter och som syreproduc­enter, säger Jenny Bergström.

HON MENAR ATT stadsbilde­n kommer att se annorlunda ut i parker och en del grönområde­n, och upplever det som väldigt tråkigt att träden måste bort.

– Vårt uppdrag är ju att förvalta träden, och det känns trist för varje som vi behöver ta ner. Men vi får ändå försöka se det som en möjlighet och plantera för något annat.

Almsjuka är en svampsjuks­jukdom som angriper almar och som framför allt sprids genom en skalbagge som kallas almslintsb­orren, men även av överväxt från träd till träd via rötterna. När en alm blivit angripen växer trädets näringsban­or igen så att trädet vissnar.

MATILDA CARLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden