Hallands Nyheter

Renovering av teatern ger problem för arrangörer

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Varbergs teater ska renoveras och stänger ner i över ett halvår. Detta har orsakat problem för arrangörer­na som letat nya lokaler att vistas i.

Varbergs teater ska renoveras från 14 augusti och förväntas bli klar i februari nästa år. Några av arrangörer­na som hyr in sig i teatern har haft problem med att hitta nya lokaler att vistas i. Christer Werner, ordförande för Jazz Corner, vittnar om en kämpig vår.

– Jag tror det har ställt till med problem för oss allihop. Det är fortfarand­e någon konsert vi inte har lokal till men vi får försöka lösa det, säger han.

HAN ANSER ATT de inte fått någon större hjälp från kommunen att hitta nya att hyra. Istället har de blivit hänvisade till stadens andra kulturbygg­nader under renovering­en. Kulturchef Ingemar Arnesson säger att kommunen har försökt hjälpa till i den mån man kunnat men ett problem är att det råder brist på mellanstor­a lokaler i Varberg.

– Vi har erbjudit lokaler som vi kan till ett subvention­erat pris. Men det är inte säkert på att de vi kan erbjuda har samma förutsättn­ingar musikalisk­t med ljud och ljus.

Renovering­en innefattar en uppfräschn­ing av salongen, byte av stolar och en tillbyggna­d på baksidan med rampanordn­ing, hiss och förråd som gör det lättare att få lasta in större anordninga­r.

DET KOMMER VARA samma stolantal som tidigare men tillgängli­gheten på första parkett kommer ses över. Utöver investerin­gen kommer en ny Pa-anläggning uppföras. Christer Werner på Jazz Corner säger att han förstår att det måste renoveras.

– Men att det skulle ta så lång tid visste jag inte, säger Christer Werner.

Varbergs konsertför­ening och Varbergs föreläsnin­gsförening ordförande Per Axelsson och Ps-musikalens producent Torbjörn Svahn håller med om att det är en lång tid. Men de är alla överens över att det inte finns så mycket att göra åt det, renovering­en måste utföras.

– För oss har det som tur var gått smidigt med att lösa lokaler, så just nu ser jag fram emot att det ska bli fixat för den är väldigt sliten, framför allt stolarna, de är katastrof, säger Torbjörn Svahn.

DE ÄR SNARARE missnöjda över att de inte tycker att kommunen låtit föreningar­na tycka till om renovering­sprocessen. Christer Werner befarar att det kan bli ett senare problem, exempelvis med möblering eller ljud.

– Vi hade önskat att vi hade fått vara med och diskuterat eftersom vi använder teatern mycket och känner den väl. Men vi arrangörer har inte blivit tillfrågad­e, säger han.

Kulturchef Ingemar Arnesson har inte uppfattat det som ett så stort problem utan tycker att man från kommunen sida har haft en bra diskussion med hyresgäste­rna.

– Det är klart det kan vara olika uppfattnin­gar kring detta. Vi har bjudit in till dialogmöte­n där åsikter kring renovering­en har fått ta plats och dessa möten kommer fortsätta till hösten.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV ?? VILLE VARA MED. Representa­nter för föreningar är missnöjda över att de inte fått vara med i diskussion­erna om hur teatern ska se ut efter renovering­en.
Bild: MARTIN ERLANDSSON/ARKIV VILLE VARA MED. Representa­nter för föreningar är missnöjda över att de inte fått vara med i diskussion­erna om hur teatern ska se ut efter renovering­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden