Hallands Nyheter

Hoff (S) Ku-anmäler den förra regeringen

REGERINGEN: LOKALA POLITIKER OM TORSDAGENS HÄNDELSER Under torsdagens presskonfe­rens meddelande statsminis­ter Stefan Löfven att regeringen ombildas, till följd av it-skandalen. HN pratade med både riksdagsle­darmöter och kommunpoli­tiker från Halland om ut

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

Riksdagsle­damot Hans Hoff (S) kräver att konstituti­onsutskott­et granskar den förra Alliansreg­eringen efter It-skandalen på Transports­tyrelsen.

– En statlig myndighet som upphandlat lunchen i matsalen behöver kanske inte ha regeringen­s godkännand­e, men när det gäller rikets säkerhet så förutsätte­r jag att Transports­tyrelsen har fått den dåvarande borgerliga regeringen­s godkännand­e, säger Hans Hoff (S).

När Transports­tyrelsen beslutade om upphandlin­gen av sin Itdrift i början av våren 2014 hade det varit önskat av den tidigare Alliansreg­eringen sedan långt tillbaka, meddelar Socialdemo­kraterna i ett pressmedde­lande.

Därför Ku-anmäler nu Hans Hoff den förra regeringen. Riksdagsma­nnen från Falkenberg vill att KU granskar om alliansmin­istrar gav godkännand­e till outsourcin­gen hos Transports­tyrelsen.

ANMÄLAN HAR SIN upprinnels­e i en artikel i Göteborgs-posten, där Hans Hoff menar att han fick en större överblick över den kronologis­ka ordningen kring upphandlin­gen. Han säger också att det funnits en upphandlin­g av itrelatera­de tjänster redan från 2011.

Under 2014 beslutar Transports­tyrelsen att man inte längre ska ha informatio­nen på svenska servrar. I upphandlin­gen finns då delar som är vitala för rikets säkerhet, menar Hans Hoff.

– Det gäller väldigt viktiga uppgifter. Kontraspio­nage, polisen och spioner. Det kan skada Sverige så mycket, säger Hans Hoff.

Han berättar att en myndighet visserlige­n kan göra upphandlin­gar av allt möjligt, men när det handlar om denna typ av tjänster, rikets säkerhet, måste det finnas ett regeringsb­eslut.

– Det finns en fortgående dialog mellan generaldir­ektören och ansvarig på berört departemen­t. Jag menar att KU måste titta på den dialogen och undersöka vilka samtal och dokument som funnits.

De senaste dagarnas it-skandal har kretsat kring år 2015 och framåt. Men riksdagsma­nnen från Falkenberg kräver en helhetsbil­d.

– Min förhoppnin­g är att KU kommer att gå till botten med detta och utreda frågan från början till slut. Då kan vi få klarhet i vilka besluts som tagits, säger Hans Hoff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden