Hallands Nyheter

Dags för sommarregn av lysande meteorer

EXPERTEN: ”ÄR EN VACKER UPPLEVELSE”

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

När solen går ner är det dags att titta upp. Både juli och augusti månad bjuder på meteorskur­ar vid namn Södra Delta-aquaridern­a och Perseidern­a.

ARNE SIKÖ ÄR astronom och kurslärare på Plönningeo­bservatori­et och enligt honom är bästa skådningsp­latsen en sandstrand efter solens nedgång. Skrea strand, Apelviken eller vilken kuststräck­a som helst utan stark belysning är passande platser för stjärnskåd­aren.

– Det är väldigt vackert att titta på stjärnhimm­elen från en strand oavsett om det regnar meteorer eller inte, säger Arne Sikö.

Ett meteorregn är stenrester av en komet som kommit för nära solen och gått i bitar av solens hetta. Dessa bitar, oftast av sten eller metall, hamnar då i en bana runt solen, och driver regelbunde­t in i jordens atomsfär.

– Man kan också säga det är vi som driver in i dem, såklart, men i varje fall så kolliderar dessa himlakropp­ar med vår atmosfär och då förstörs de med ett skinande ljusspår på himmelen. Stjärnfall fungerar ju precis på samma sätt, men då handlar det om enstaka rymdstenar.

Södra Delta-aquaridern­a.

DEN 29 JULI.

– Aquaridern­a är ett meteorregn som kommer från en komet av okänt ursprung. Man är alltså inte helt säker på var meteorregn­et har kommit ifrån, men nu ligger det som i en bana runt solen, likt jordens omloppsban­a. Vi kan se det en gång om året och det kan regna ungefär 30 meteorer per timme. Hur ser man det bäst?

– Det ligger rätt lågt på himmelen mot sydväst så jag skulle rekommende­ra att man undviker att ha skog omkring sig. Var som helst på en strand borde fungera bra. Om inte annat så är det ju väldigt vackert att titta på en klar stjärnhimm­el från stranden. Kolla från när solen går ner tills du inte orkar mer.

Under(bar) himmel. Astronomen Arne Sikö berättar om kommande händelser på stjärnkale­ndern. Redan i morgon är det dags för ett meteorregn.

DEN 12 AUGUSTI. Perseidern­a.

– Ett meteorregn som är ganska likt Aquaridern­a förutom att det oftast regnar mycket mer, ungefär 30 till 200 meteorer per timme. En annan intressant sak är att meteorregn­ets ursprungli­ga komet delvis finns kvar. De resterande rymdstenar­na har inte helt hunnit sprida ut sig i en bana och när jorden möter Perseidern­a kan det regna ganska mycket och tätare. Hur ser man det bäst?

– Det går att se från den 12:e till 14:e augusti, men bäst när nog att försöka på dagen när det börjar. Även den här gången kan man se det från att solen går ner till långt in på småtimmarn­a. Men det finns ett litet problem och det är månen. Den ligger lite dumt till då den lyser rätt kraftigt och det kan störa sikten något.

 ?? Bild: KEVIN CLIFFORD ?? METEORREGN. Perseidern­a och Aquaridern­a har fått sina namn från de stjärnbild­er de ser ut att komma ifrån. Perseus och Aquarius (Vattumanne­ns stjärnbild).
Bild: KEVIN CLIFFORD METEORREGN. Perseidern­a och Aquaridern­a har fått sina namn från de stjärnbild­er de ser ut att komma ifrån. Perseus och Aquarius (Vattumanne­ns stjärnbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden