Hallands Nyheter

Ansökan om friskola får nej

- Agnes.kagstrom@hn.se

Det blev ett avslag för Falkskolan efter ansökan om att starta en ny friskola. Men det hindrar inte de fortsatta planerna. – Det är bara att köra på och söka igen, säger Ann-jeanet Jörgensen, en av initiativt­agarna.

Trots att de visste att det är svårt att få tillstånd fanns förhoppnin­garna om att ansökan skulle gå igenom. Nu har Skolinspek­tionen sagt nej till friskolan Falkskolan som skulle vara en högstadies­kola för årskurs 7-9.

– Det är jättetråki­gt för vår del såklart. Man hoppas ju alltid, säger Ann-jeanet Jörgensen som tillsamman­s med sin syster Sussan Treshow tagit initiative­t till skolan.

SKOLAN VAR TÄNKT att ligga i nya Bacchusomr­ådet, intill Skrea strand och profilera sig med inriktning på estetiska ämnen och idrott. Skolinspek­tionen anger flera skäl till att skolan inte får starta. Bland annat anser de att det saknas tillräckli­ga ekonomiska underlag för att verksamhet­en ska kunna drivas långsiktig­t. Men det är inte något stort hinder enligt Ann-jeanet Jörgensen.

– Det är inte pengarna som är problemet för oss. Det var nog en miss från vår sida att inte visa upp mer underlag.

En annan grund för avslaget rör ämnet it-kunskap, som Falkskolan velat väva in i den pedagogisk­a inriktning­en. Enligt Skolinspek­tionen är it-kunskap inte ett nationellt ämne i grundskola­n och Falkskolan har inte tillräckli­gt tydligt visat vad som avses med it-kunskap.

– Vi får diskutera hur vi ska göra med det, för jag tycker fortfarand­e det är viktigt att skolan lär ut det. Jag har träffat vuxna som bara kan googla och spela spel och då tycker vi att det är väldigt viktigt att man får med sig it-kunskaper naturligt i utbildning­en.

FÖRHOPPNIN­GEN VAR ATT skolan skulle kunna öppna hösten 2018. Nu kan det bli uppskjutet. Om det blir en överklagan eller en helt ny ansökan är inte klart än, men planerna fortsätter.

– Vi ska ha ett möte och se hur vi ska gå vidare. Om vi inte får tillstånd i år så är det 2019 som gäller. Det är bara att köra på och söka igen.

AGNES KÅGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NYA TAG. Ann-jeanet Jörgensen ser inga stora hinder för att så småningom få ett tillstånd och kunna starta skolan.
Bild: OLA FOLKESSON NYA TAG. Ann-jeanet Jörgensen ser inga stora hinder för att så småningom få ett tillstånd och kunna starta skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden