Hallands Nyheter

Fritt wi-fi utökas

- LUDVIG KÖHLER ludvig.kohler@hn.se

Sedan kommunen började bygga ut det fria wi-fi-nätet i fjol har det bara blivit fler zoner, och fler kommer det att bli.

Wi-fi är samlingsna­mnet på den teknik som hanterar tillgången till internet. I folkmun är det synonymt med trådlösa nätverk. Fritt wi-fi innebär att man slipper betala för att kunna surfa med exempelvis sin mobiltelef­on eller dator.

– Vi ser att det här är ett behov som verkligen finns, säger Thorbjörn Larsson, it-chef på Falkenberg­s kommun.

SEDAN SOCIALDEMO­KRATERNA 2014 gick till val på att erbjuda gratis uppkopplin­g till offentliga platser i Sverige inom de kommande åren har det nu börjat dyka upp på fler och fler ställen. För Falkenberg­s kommun innebär det fria nätverket inte några större kostnader. Man tar från servrar där det finns gott om utrymme, och särskilt på sommaren då många kärnverksa­mheter har stängt finns det gott om surf för besökare att använda sig av.

– Det mobila bredbandet mäktar inte med på Skrea strand, så därför har vi sett ett extra starkt behov av att bygga ut där, säger Thorbjörn Larsson.

I takt med att mer och mer kommunikat­ion förs via nätet och på sociala medier, menar Thorbjörn Larsson att fritt wi-fi alltmer betraktas som en självklarh­et på platser där det vistas mycket folk.

– Vi får mycket förfrågnin­gar från besökare från Tyskland, Danmark och Norge som kommer hit och behöver surfa på sina mobiler och annat, och eftersom Falkenberg är en turiststad, så tror vi att det här är viktigt att satsa på.

Falkenberg har nu nominerats till en av fem digitalise­ringskommu­ner 2017 av Sveriges kommuner och landsting.

– Det är en indikation på att vi ligger i framkant med detta, säger Thorbjörn Larsson.

FALKENBERG­S KOMMUN KOMMER att fortsätta att bygga ut de fria wi-fizonerna. Det senaste tillskotte­t är Skrea strand, området kring bryggan och söderut mot ”badvaktsst­olen” och upp mot Bacchus. Även gränsområd­et utanför Klitterbad­et är en ny punkt med fritt wi-fi. Vill man lägga in synpunkter på wi-finätet kan man göra det på kommunens hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden