Hallands Nyheter

5 frågor ... ... inför att Falkenberg­sscouterna åker på storläger

- DANIELLE DELBRO

Mellan den 5–12 augusti samlas 11 000 scouter över hela världen på ett läger utanför Kristianst­ad i Skåne. Scouterna från Falkenberg kommer finnas på plats och scoutledar­en Markus Svensson är alltid redo.

* Vad är det för läger? – Lägret heter Jamboree17 och är ett läger där scouter från hela världen ska träffa varandra. Falkenberg­sscouterna har varit med varje gång det har varit storläger sedan 2001.

* Hur många scouter från Falkenberg kommer följa med? – Totalt kommer 45 stycken scouter att delta, varav två är ledare. Scouterna är mellan 10 och 19 år gamla, och vi är något färre deltagare detta året. Det tror jag beror på att lägret har lagts ganska sent på sommaren.

* Vad kommer att hända på lägret? - Det vet vi faktiskt inte än, det är det som blir så spännande. Scouterna kommer delas upp i grupper och sedan få göra olika häftiga uppgifter med andra scoutgrupp­er. Det kan till exempel vara att den svenska gruppen ska få visa en svensk tradition för en grupp från ett annat land som i sin tur visar sin tradition. Mycket handlar om att lära sig att ta hand om sig själv och andra. Det kommer också finnas utomhusbio, caféer och utbildning­ar för scouterna och för ledarna.

* Från vilka länder kommer scouterna ifrån? – På lägret kommer det finnas 11000 scouter, mestadels från Europa men också från USA, Afrika och Japan. Vi från Falkenberg ska dela scoutby med en grupp från Åland.

* Vad ska scouterna packa med i väskan för att alltid vara redo? – De ska ha med sig det man har på ett vanligt läger, bland annat sovsäck, liggunderl­ag, bakläder och vanliga scoutkläde­r. Och givetvis tält. Vi kommer bo ute på ett militärövn­ingsfält som är helt tomt så vi kommer behöva bygga upp byplatsen när vi är där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden