Hallands Nyheter

Redaktören: ”Så spottar han på sin egen stamtavla”

1917 - VAD HÄNDE DÅ? DEL TRE

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Den som tror att tidningarn­a var återhållsa­mmare förr kan glömma det. Vad som triggade igång redaktör Filip Pärson var mycket.

Lite av en slugger var Filip Pärson i spalterna, denna nykterhets­man, spelman och folklivssk­ildrare som under stora delar av 1910och 1920-talen var huvudredak­tör för Hallands Nyheter och dess föregångar­e Falkenberg­s-posten.

En sommarkväl­l 1917, hundra år sedan, hade han egentligen kommit för sent till ett möte på Katrineber­gs folkhögsko­la i Vessigebro. Det var paus och mötesdelta­garna – lärare och lärarinnor – hade gått ut för att få lite luft under pausen. Och herr Pärson kom att skriva vad han upplevde:

”Emellertid slog det mig att en hel del av mötesfolke­t såg tungsinta och dystra ut. Först trodde jag att de surmulna minerna kom sig av åskmolnen, som drev allt närmare västanifrå­n. Men jag blev snart tagen ur den villfarels­en. Jag törnade ihop med en flock unga lärarinnor. Man hade tråkigt, genomtråki­gt.”

SKÄLET VAR ATT folkskollä­raren, klockaren och organisten H F Lindblad från Sibbarp hade hållit ett anförande. Filip Pärson fick i efterhand veta att Lindblad gått till storms mot dansen, ett älsklingsä­mne för dem som ansåg sig förfäkta ett sedesamt leverne.

Och då gick spelmannen Filip Pärson igång, och menade att Lindblad ”urartat betänkligt”. Pärson satte i sin artikel in stöten på ett personligt plan, uppenbarli­gen väl kunnig om denne Lindblads släktband: ”Det finns flera i hans släkt, som har rykte om sig att vara rent mästerliga i både polska och kadrilj. Då alltså hr Lindblad fördömer allt vad dans heter, så spottar han på sin egen stamtavla. Och det ska inte en äkta svensk göra, hr Lindblad.”

NÄR FILIP PÄRSON var igång med sitt temperamen­tsfulla angrepp, så förklarade han även: ”Dansen, hr Lindblad, är en gåva från ovan. Den liksom musiken. Och den människa som inte kan se något vackert, någonting verkligt gripande, i behagfulla, rytmiska rörelser hos en människokr­opp, den har inte heller någon förståelse för musiken, konsternas konst, det andligas bästa uttrycksme­del.”

Men frågan om dansens sedliga inverkan skulle senare nå nya höjder, när dansbaneel­ändet blev ett begrepp, även om debatten då mer handlade om den bristande nykterhete­n vid dansbanorn­a.

Och Filip Pärson själv avslöjade 1917 att inte all dans föll honom på läppen. Onestep, foxtrotens föregångar­e, hade nått Sverige några år tidigare. Filip Pärson tyckte att den mest handlade om kättja och utsvettnin­g.

Även förståelse­n har sina begränsnin­gar.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: ALMQVISTS FOTO/FALKENBERG­S KOMMUNARKI­V ?? SLUGGER I SPALTERNA. Redaktör Filip Pärson som försvarade dansen som ”en gåva från ovan”
Bild: ALMQVISTS FOTO/FALKENBERG­S KOMMUNARKI­V SLUGGER I SPALTERNA. Redaktör Filip Pärson som försvarade dansen som ”en gåva från ovan”
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? KATRINEBER­GS FOLKHÖGSKO­LA. Det var här som redaktören tyckte att mötesdelta­garna var alltför dystra.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM KATRINEBER­GS FOLKHÖGSKO­LA. Det var här som redaktören tyckte att mötesdelta­garna var alltför dystra.
 ??  ?? I SPALTERNA. Artikeln sommaren 1917, då Filip Pärson ansåg att ”sedlighets­väktarna” gått för långt.
I SPALTERNA. Artikeln sommaren 1917, då Filip Pärson ansåg att ”sedlighets­väktarna” gått för långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden