Hallands Nyheter

REGERINGSK­RISEN I krig för sin

Löfven förlorar två ministrar – men behåller Hultqvist

-

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) ombildar sin regering – men väljer att behålla försvarsmi­nister Peter Hultqvist. Alliansen står dock fast vid sin misstroend­eförklarin­g mot honom.

–Det är rätt och riktigt att statsminis­tern tagit intryck av vår kritik och låter två statsråd gå, säger Kd-ledaren Ebba Busch Thor.

– Men samma ansvar bär försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S). Så vår kritik mot honom kvarstår, säger Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund.

Även C-ledaren Annie Lööf och Moderatern­as partiledar­e håller kvar vid misstroend­et mot försvarsmi­nistern.

– Det här handlar om Sveriges säkerhet och enskilda personers säkerhet. Det här är den största säkerhetsk­risen på decennier, säger Kinberg Batra (M) till TT.

Alliansen meddelar också att man inte kommer att kalla in till ett extra sammanträd­e under sommaren.

– När det var tre statsråd så var det angeläget att göra den här förändring­en mycket snabbt och vi var beredda att kalla in riksdagen, men nu behövs inte det, säger Jan Björklund (L).

Politiskt ansvar kommer först att utkrävas när riksdagens samlas i september.

– Vi kommer att väcka misstroend­e under första ordinarie sammanträd­e, under förutsättn­ing att ingenting nytt framkommit som förändrar bedömninge­n, säger Annie Lööf (S).

Vad betyder det?

–Det är viktigt att vara ödmjuk inför det faktum att det kan framkomma nya uppgifter som gör att bedömninge­n av sakskälen förändras, säger C-ledaren.

I höst ska Sverige stå som värd för den stora försvarsöv­ningen Aurora där bland annat USA är inbjudet.

Är det inte ett känsligt läge att försöka peta en försvarsmi­nister?

– Nej, det är just för att vi tar Sveriges säkerhet på största allvar som vi kräver att den ska hanteras på bättre sätt, säger Anna Kinberg Batra.

I ett skriftligt svar till Aftonblade­t efter Alliansens besked skriver Stefan Löfven att han redan klargjort sin hållning ”Peter Hultqvist gör ett utmärkt jobb som försvarsmi­nister. Om man tycker att det finns anledning att avsätta landets försvarsmi­nister i det säkerhetsp­olitiska läget vi har i vår omvärld ska man ha väldigt klart för sig vad man gör.”

Enligt Stefan Löfven väljer han en regeringso­mbildning för att han inte vill ha ett ”politiskt kaos” i Sverige. Infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S) och inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) får gå efter It-skandalen på Transports­tyrelsen. Försvarsmi­nister Peter Hultqvist, som alltså behåller sin post, anser att han gjort det han är skyldig att göra gällande skandalen.

– Han är djupt respektera­d i breda kretsar, och har byggt upp ett starkt internatio­nellt nätverk, säger Stefan Löfven, om Hultqvists roll i regeringen.

Även Jimmie Åkesson, Sverigedem­okraternas partiledar­e, står fast vid misstroend­eförklarin­gen mot försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

–Det är möjligt att han är den minst ansvarige av de tre, men likväl har han haft ett ansvar. Han har inte informerat statsminis­tern om vad han kände till, säger Åkesson.

Han hade helst sett att Löfven kommit med beskedet att hela regeringen avgår.

Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt tycker det är rimligt att Hultqvist blir kvar. Om Alliansen går vidare med en misstroend­eförklarin­g mot honom är det bara för att ställa till besvär och ”inte seriöst”, anser han.

– Det är dags för dem att ta ett djupt andetag och fundera lite.

Däremot välkomnar Sjöstedt att infrastruk­turministe­r Anna Johansson får gå, ett krav även Vänsterpar­tiet ställt. (TT)

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/TT ?? Jan Björklund (L).
FOTO: ERIK SIMANDER/TT Jan Björklund (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden