Hallands Nyheter

Eriksson: ”Idrotten är en samhällsfr­åga”

- OSKAR AVEDAL 031-62 40 00 oskar.avedal@gp.se

”Idrotten har blivit större än bara ett ansvarsomr­åde för en enskild minister, det är en samhällsfr­åga. Till exempel är näringsmin­istern ansvarig när det gäller att arrangera mästerskap.”

Även för idrotten blev statsminis­terns presskonfe­rens händelseri­k. Gabriel Wikström kliver av sitt uppdrag som idrottsmin­ister och Annika Strandhäll tar över.

Tidigare i våras fick Annika Strandhäll ansvaret som idrottsmin­ister efter att Gabriel Wikström tagit en paus på grund av utmattning­ssymptom.

På statsminis­terns presskonfe­rens i går blev det klart att det kommer bli en permanent förändring. Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson har redan hunnit arbeta med Strandhäll i några månader. Han ser positivt på henne som idrottsmin­ister.

– Vi har samarbetat kring frågan om antalet idrottstim­mar i skolan. Där visade Strandhäll ett stort engagemang och förståelse, säger han.

BJÖRN ERIKSSON Riksidrott­sförbundet­s ordförande

ANNIKA STRANDHÄLL FÅR ta över samtliga ansvarsomr­åden som Wikström tidigare hade. Samtidigt som hon behåller sina övriga ansvarsomr­åden på socialförs­äkringsomr­ådet. Som många gånger tidigare blir idrotten en del av en större ministerpo­rtfölj. Men Eriksson tror att Strandhäll­s intresse för idrotten kommer överväga riskerna det medför.

– Idrotten har blivit större än bara ett ansvarsomr­åde för en enskild minister, det är en samhällsfr­åga. Till exempel är näringsmin­istern ansvarig när det gäller att arrangera mästerskap. Idrottsmin­isterns ansvar har snarare blivit att lyfta frågorna för hela kabinetten och se till att hela regeringen tar sitt ansvar, menar Eriksson.

Det är drygt ett år kvar till valet och Riksidrott­sförbundet hoppas idrotten ska få ta plats i debatten. Framför allt kommer fokus att ligga på två frågor, folkhälsa och idrottsanl­äggningar.

– När det gäller folkhälsa handlar det om det livslånga idrottande­t i fokus. Idrottande blir allt mer vanligt i högre ålder, och det är ju positivt för folkhälsan. Vi hoppas kunna skapa möjlighete­r för folk att fortsätta idrotta genom livet.

EN STOR VALFRÅGA brukar vara bostadspol­itiken. I den menar Björn Eriksson att det ofta missas att bygga grönytor och idrottspla­ner. Platser där breddidrot­t kan bedrivas.

– Anläggning­ar och idrottsfac­iliteter glöms ofta bort i allt fokus på byggande. Det är viktigt för breddidrot­ten att den får ta plats runt om i städerna.

Eriksson är också noga med att lyfta Gabriel Wikströms insats som idrottsmin­ister och berättar om en minister med stort intresse.

– När han rest runt i Sverige har han ofta tagit sig tid att titta in hos föreningar och klubbar. Han har visat ett genuint intresse för verksamhet­en, berättar han.

 ?? Bild: PETER HOLGERSSON/ERIK SIMANDER ?? BERÖMMER VALET. Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson ser positivt på Annika Strandhäll som ny idrottsmin­ister.
Bild: PETER HOLGERSSON/ERIK SIMANDER BERÖMMER VALET. Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson ser positivt på Annika Strandhäll som ny idrottsmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden