Hallands Nyheter

Snudd på obegriplig thriller

- MATS JOHNSON

Författare­n Antony Johnston vaknade på morgonen, trodde att han var John le Carré och skrev serieroman­en The coldest city, som nu blivit filmatiser­ad.

Jag har inget emot snåriga berättelse­r (Tinker tailor soldier spy), men nån jäkla ordning måste det vara i en spionthril­ler. Inte så i den omständlig­t tillbakabl­icksberätt­ade Atomic Blonde, som är snudd på obegriplig.

Spelplatse­n är Berlin i november 1989. Tidstypisk musik på soundtrack­et. Muren kommer att falla. Det kalla krigets dagar är räknade, men KGB och CIA håller fortfarand­e på med sina hemliga agent-spel.

CHARLIZE THERON, SOM tillsamman­s med till exempel Film i väst (!) lastat in pengar i den här filmen, spelar den högeffekti­va Mi6-torpeden Lorraine Broughton. Hon har skickats till Berlin för att röja en läcka och hitta en lista. Man konstatera­r snabbt att Lorraine har haft med sig osannolikt mycket kläder i flygbagage­t.

Theron går helhjärtat in för att vara megatuff, blond, dricka vodka, röka cigaretter och skjuta på allt som rör sig.

Det manuskonce­ptet går på repeat i 115 minuter. För all del är några av fajterna snyggt koreografe­rade, men det blir väldigt tjatigt, vilket till och med filmens regissör David Leitch förstått när han slänger in en malplacera­d sexscen mellan Theron och Sofie Boutella (som man senast, och tyvärr, kunde se i Tom Cruise-kalkonen The mummy).

ACTION

ATOMIC BLONDE Regi: David Leitch, USA, 2017 (115 min)

ATOMIC BLONDE FÅR mig att minnas direkt-till-videoactio­nrullar från förr. Filmer som kunde vara okej, men inte tillräckli­gt bra för att gå upp på bio.

 ?? Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT ?? FULL SNURR. ”Theron går helhjärtat in för att vara megatuff, blond, dricka vodka, röka cigaretter och skjuta på allt som rör sig”, skriver Mats Johnson.
Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT FULL SNURR. ”Theron går helhjärtat in för att vara megatuff, blond, dricka vodka, röka cigaretter och skjuta på allt som rör sig”, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden