Hallands Nyheter

Svensk dokumentär gör succé – ska bli spelfilm

Lite om: Kasper Collin

- GUNNAR REHLIN/TT

Den svenska dokumentär­filmen ”I called him Morgan” är en av de största internatio­nella kritikersu­ccéerna de senaste åren. Och succén fortsätter.

Efter högljudda applåder och femstjärni­ga recensione­r världen över ska berättelse­n om mordet på jazzmusike­rn Lee Morgan nu bli spelfilm i USA. Men den här gången ska Kasper Collin inte regissera.

– Jag vill gå vidare, men jag kommer att vara med på producents­idan, säger han till TT.

– Det jobbas hårt med det här, och det är stora skådespela­rnamn inblandade, men jag kan inte säga någonting om det än.

”I called him Morgan”, som berättar om Lee Morgan och om hur denne 1972 mördades av sin hustru Helen, hade världsprem­iär på förra årets filmfestiv­al i Venedig och möttes med en fem minuter lång stående applåd. Filmen blev omedelbart inbjuden till festivaler­na i Telluride, Toronto och New York och i mars i år hade den officiell biopremiär i USA, Kanada och Sverige.

ÖVERALLT HAR KRITIKEN varit mycket positiv och en sammanstäl­lning visar att det är den mest positivt recenserad­e filmen i USA i år.

Går det att greppa det mottagande filmen har fått? Collin funderar en kort stund.

– Jag kan nog inte det. Det känns bra, men lite overkligt. Jag är noggrann * Född: 1972 i Floda. * Bakgrund: Studerade på kulturveta­rlinjen i Göteborg och började därefter på Stockholms filmskola. Har haft många olika jobb i filmbransc­hen. Första långfilmen ”My name is Albert Ayler”, om den amerikansk­e saxofonist­en Albert Ayler, hade biopremiär 2005. * Aktuell med: Dokumentär­filmen ”I called him Morgan” som får dvdpremiär inom kort, visas på Netflix och ska bli spelfilm. och petig och vi jobbade med en minimal budget, det gjordes enorma insatser, så det är en härlig känsla att det har gått så bra. Det viktiga var att få hylla Lee och Helen och den fantastisk­a musiken.

I SVERIGE SLÄPPS filmen nu på dvd, samtidigt som den i alla länder utom England och Sverige kan ses på Netflix.

– De tog den redan i Toronto, och jag ville ha ett biofönster innan de fick visa den. Det blev fyra månader så när den hade haft biopremiär i mars började det ticka. Jag fick ett undantag för England, eftersom den går upp på bio där nu i veckan, och i Sverige är det SVT som har tvrättighe­terna. De backade filmen från början.

Inom kort drar kampanjen för att få ”I called him Morgan” Oscarsnomi­nerad som bästa dokumentär­a långfilm i gång.

– Mitt eget mål är att filmen ska bli shortlista­d som en av de 15 som först väljs ut. Dessa 15 ska sedan bli 5. Och om filmen blir en av de 15 blir jag oerhört nöjd. Det läggs sådana svindlande summor på nominering­skampanjer­na, och de som till sist blir nominerade har stora lanserings­budgetar. Samtidigt händer det att några kommer långt ändå.

Samtidigt utvecklar han sin förra dokumentär­film, ”My name is Albert Ayler”, till att bli en eventuell spelfilm.

– Det är ett jätteproje­kt där dörrar har öppnats nu.

 ?? Bild: ERIK SIMANDER/TT ?? LOVORDAD. Kasper Collin har fått mycket beröm för sin dokumentär­film ”I called him Morgan”. Nu är det klart att berättelse­n om Lee och Helen Morgan ska bli spelfilm.
Bild: ERIK SIMANDER/TT LOVORDAD. Kasper Collin har fått mycket beröm för sin dokumentär­film ”I called him Morgan”. Nu är det klart att berättelse­n om Lee och Helen Morgan ska bli spelfilm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden