Hallands Nyheter

Demens minskar hos landets 85-åringar

-

Bättre behandling­smetoder och högre utbildning­snivå gör att allt färre 85-åringar drabbas av demens.

Men både i Sverige och globalt förväntas antalet som faller offer för sjukdomen att öka dramatiskt i takt med den allt högre medelålder­n.

I Sverige drabbas 85-åringar inte av demens i lika hög utsträckni­ng som tidigare, visar en ny forsknings­rapport från Göteborgs universite­t. När forskarna jämförde resultaten från två studier – som utfördes med samma forsknings­metod – från 1986 respektive 2008 fann man att förekomste­n av demens under perioden sjunkit från 30 till 22 procent.

– Det är en ganska dramatisk minskning. Skillnaden är som störst när det kommer till vaskulär demens, som orsakas av stroke och skador på hjärnans kärl, säger Ingmar Skoog som är forsknings­ledare för studien.

Enligt forskarna har förändring­en hos 85-åringarna delvis att göra med att sjukvården blivit bättre på att behandla stroke. Tidigare hade personer som drabbats av stroke 4,5 gånger högre risk att drabbas av demens, i dag är siffran nere på endast 1,8.

Men även att fler människor har högre utbildning i dag jämfört med under 1980talet tycks spela en roll.

–När vi jämförde utbildning­snivå märkte vi att en högre utbildning minskade risken att drabbas av demens. Det beror antagligen på att de med högre utbildning har tränat upp hjärnan, så man har en större reserv att ta till utifall man insjuknar. Något man gör under de första 25 åren i livet får alltså betydelse för huruvida man får demens sextio år senare, säger Ingmar Skoog.

– Vi tror också att förändring­en beror på att folk i dag motionerar mera och äter nyttigare mat.

I reella tal fortsätter dock antalet människor som insjuknar i demens att växa i takt med den åldrande befolkning­en.

Axel Vikström/tt

 ?? FOTO: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? Antalet 85-åringar som drabbas av demens minskar.
FOTO: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV Antalet 85-åringar som drabbas av demens minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden