Hallands Nyheter

”En förklädd demokrati”

Val i Venezuela på söndag – president Nicolás Maduro styr landet mot diktatur

-

Till tonerna av den omåttligt populära låten ”Despacito” försöker Venezuelas president Nicolás Maduro vinna sympati inför söndagens val, då en ny – och mycket omstridd – konstituer­ande församling ska utses. Det som står på spel är inget mindre än demokratin.

Iförd en knallröd och rymlig skjorta presentera­de Nicolás Maduro nyligen i statlig tv sin egen version av hitlåten, med originalte­xten utbytt mot förhärliga­nde ord om den konstituti­on som komma skall.

Den 30 juli väljs en ny konstituer­ande församling, ett superorgan med 545 ledamöter, med rätt att skriva om konstituti­onen efter regeringen­s önskemål. Valet i sig är anpassat så att mindre valkretsar, där presidente­n har många anhängare, väger lika tungt som storstadsr­egionerna där opposition­en samlar sitt största stöd.

– Att skriva om grundlagen är som att riva sönder regelboken under pågående match. Det förvärras av att den församling man nu väljer knappast kommer att vara representa­tiv för Venezuelas befolkning. Valet sker på regeringen­s villkor och opposition­en vägrar delta, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

Genom att tala om allmänna val försöker de regeringst­rogna, ”chavistern­a”, ge sken av ett rättvist val. Men ingenstans talas det om ett lika val, poängterar Fredrik Uggla.

– Det här är ett typexempel på när diktaturen dyker upp förklädd till demokrati, säger han.

Ingenting av detta skulle ha varit möjligt om landet hade haft en fungerande Högsta domstol som värnat den nuvarande konstituti­onen, framhåller Uggla. Han syftar på att Maduro snabbt placerade regimtrogn­a domare i Högsta domstolen efter att det regerande socialistp­artiet förlorade makten i parlamente­t till opposition­en. På så vis har regimen lyckats runda misshaglig­a beslut i parlamente­t.

Opposition­en har inlett en generalstr­ejk och uppmanar till bojkott av valet, och utsåg nyligen 13 ”skuggdomar­e” i protest mot regimen. Men opposition­en är splittrad och saknar en samlande kraft. Fackföreni­ngsrörelse­n är inte heller särskilt stark och så länge arbetarna inom oljeindust­rin inte går ut i strejk i Venezuela, som är helt beroende av det svarta guldet, har generalstr­ejkerna ingen avgörande betydelse.

– Opposition­en vill ha nyval till presidentp­osten, att få bort Maduro är det krav som de kan samlas kring. Det de kan hoppas på är att det sker någon form av inre palatskupp, att centrala delar av chavismen också inser vansinnet i det som håller på att ske och tar sin hand från Maduro.

Ett annat scenario är om militären skulle göra uppror på bred front, men än så länge syns inga tecken på det.

Tills vidare kan Maduro fortsätta att hålla i taktpinnen. ”Uttryck dina åsikter fredligt och lugnt, och må hoppet lysa i din själ”, lyder den till oigenkännl­ighet förvandlad­e texten i presidente­ns version av ”Despacito”.

Helena Nordenberg/tt

 ?? FOTO: FERNANDO LLANO/AP/TT ?? Symbol. En demonstran­t håller upp ett exemplar av konstituti­onen, under en protest i huvudstade­n Caracas mot Venezuelas president Nicolás Maduro.
FOTO: FERNANDO LLANO/AP/TT Symbol. En demonstran­t håller upp ett exemplar av konstituti­onen, under en protest i huvudstade­n Caracas mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden