Hallands Nyheter

Riksåklaga­re: Skärp straffet för rattfyller­i

-

Konsekvens­en blir ju att personen i fråga kan fortsätta att begå brott alldeles omedelbart. ■■Riksåklaga­re ANDERS PERKLEV vill se hårdare straff för rattfyller­ister – igen. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV

Riksåklaga­re Anders Perklev kräver återigen hårdare straff för rattfyller­ister.

Han har tidigare sagt att straffet för rattfyller­i och olovlig körning borde skärpas. Men fortfarand­e har inget hänt.

Perklev ville för två år sedan skärpa straffet så att åklagare kan få möjlighet att begära återkomman­de rattfyller­ister häktade. Men lagstiftni­ngen har ännu inte skärpts. Åklagare får anhålla och begära häktning om brotten kan ge ett års fängelse. Men eftersom rattfyller­i inte ger så långt straff är häktning av rattfyller­ister inte möjlig.

– Konsekvens­en blir ju att personen i fråga kan fortsätta att begå brott alldeles omedelbart. Det kan upplevas som rent stötande och innebär ju att man i praktiken inte har några medel för att hindra fortsatt brottsligh­et, säger Perklev till Sveriges Radio.

Frågan har lyfts sedan en dödsolycka inträffade i Kalmar, där den misstänkte gärningsma­nnen har ett 40-tal brottsmiss­tankar mot sig under det senaste halvåret. Det gäller bland annat flera trafikbrot­t som olovlig körning och vårdslöshe­t i trafik.

Mannen misstänks ha varit narkotikap­åverkad då olyckan inträffade och har tidigare dömts för två drograttfy­llerier. Att mannen inte kunnat häktas är poliser i Kalmar frustrerad­e över.

– Det är två personer som har dött på grund av detta och hade rättskedja­n tidigare anhållit den här individen så hade vi kanske sluppit den här olyckan i Mönsterås, säger Peter Jarleng som är polisassis­tent i lokalpolis­område Kalmar, till SR. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden