Hallands Nyheter

Anholt är en öpärla mellan Danmark och Sverige med internatio­nell prägel. Hit kommer främst danskar, svenskar och tyskar.

SOMMARPARA­DIS: VITA SANDSTRÄND­ER OCH DANSKT ÖL LOCKAR

-

Inte en öde ö men ändå avlägsen. HN har besökt Anholt, en ö mellan Danmark och Sverige som länge var lite otillgängl­ig för alla utom seglare. Nu finns möjlighet att ta sig dit på två timmar från Varberg.

När man närmar sig Anholt med båt dyker ön plötsligt upp som från ingenstans vid horisonten. Länge ser man bara vatten, vågor och hav men så finns hon bara där, en dansk öpärla som tycks leva sitt eget liv utslängd i havet mellan Danmark och Sverige. Historien som danskarna älskar att berätta är att Anholt räddades till Danmark under fredsförha­ndlingarna i Roskilde 1658 då Halland skulle återgå till svenskarna. Under förhandlin­gen placerade danskarna ett ölstop över Anholt på kartan. Svenskarna såg inte ön och danskarna fick behålla den. REDAN PÅ AVSTÅND syns kustlinjen­s ljusa strandrems­a runt ön. På Anholt finns härliga, långgrunda stränder med blått hav som vid fint väder bjuder på söderhavsk­änsla. Dagen då vi anländer har dock föregåtts av vindstyrka med kulingvarn­ing och kraftigt regn.

Länge var Anholt främst seglarnas ö eftersom den annars är svår att ta sig till. Enklaste sättet att ta sig till ön, för den som saknar egen båt, var tidigare med färjan från Varberg till Grenå och därifrån med ny färja till Anholt. Den resan tar över sju timmar, så någon dagsutflyk­t är det inte tal om. Tidigare har det varit möjligt att åka båt från Läjet. Sedan i somras finns en ny möjlighet att åka dit med Fladenbåta­rna som kör med sin Tunaclippe­r, en havsfiskeb­åt med plats för tolv passagerar­e, med avgångar till Anholt två dagar i veckan. Om vädret tillåter (när det blåser mindre än 10 m/s) tar turen två timmar mellan Varberg och Anholt.

– Det har gått bra i sommar förutom att vädret inte har visat sig från sin bästa sida. När det blåser för mycket åker vi inte över med hänsyn till passagerar­na, säger kapten Lars Bengtsson.

PÅ VÄG IN i hamnen tornar hundratals master upp sig. Det är alla besökande segelbåtar som ligger i hamn på Anholt. I hamnen finns nu för tiden flera barer, restaurang­er och butiker men ingenting är putsat och polerat. En promenad längs kajen visar prov på en avslappnad dansk gemyt. Det här är snarare Christiani­a goes summercamp än sommartjus­igt öliv. Handgjorda skyltar och krogar som mest är som hål i väggen är vattenhål för turister och bofasta. Utanför ett av matställen­a i hamnen anordnas så kallad hönsskitni­ng, en grovkornig variant av roulette. Ett antal hönor placeras i en inhägnad hage vars bottenplat­ta är rutmålad med siffror. Satsar man pengar och har tur kan man vara den vars höna bajsar på rätt siffra. På Anholt njuter man av enkla nöjen.

– Jag åker hit flera gånger varje säsong. Det är ett annat liv här, en helt annan stämning än i Sverige, säger Peter Wårdman som seglat från Varberg.

På ön finns ingen fast polisstyrk­a men under sommarhalv­året patrul-

När det lätta molntäcket spricker upp skyndar vi oss tillbaka mot hamnen för att strax innan vika av till vänster för att komma till den långa, vita sandstrand­en. Ljuset är speciellt här, ungefär som i Skagen. Stranden har en nästan vit, fin sand och den ljusa sandbotten gör att vattnet ser karibiskt blått ut soliga dagar. På stranden hörs för dagen mest danska och tyska.

lerar polisen veckovis på Anholt. Kanske är det därför som det ryktas om marijuanao­dlingar uppe i byn och en synnerlige­n liberal inställnin­g till alkohol. Kanske är det som någon sa, ”här räknar vi inte alkohol i promille utan i procent”, det vill säga några promille alkohol i blodet är inte så mycket att bråka om. Kanske är det bara skrönor för att understryk­a den lättsamma stämning som råder på ön.

De 160 bofasta utökas under sommarens mest hektiska månader till flera tusen personer, upp mot 60 000 besökare under en bra säsong.

BÄSTA SÄTTET ATT ta sig fram på ön är med cykel. Det finns en cykeluthyr­ning i hamnen. Här finns cyklar med eller utan växlar och det kostar mellan 60 och 80 danska kronor per dag att hyra cykel.

– Jag och min familj äger företaget och kommer hit varje år från Grenå för att jobba, säger Anna-sofia Pedersen på Anholt Cykeludlej­ning när hon lämnar över två svarta cyklar med cykelkorg till oss.

Anholt ser ut som en fågel från luften. Om hamnen är näbben är Nordstrand pippins huvud. Där på stranden har kitesurfar­na slagit läger. Klockan elva på förmiddage­n verkar området avfolkat. På borden utanför tälten står ölburkar och läskburkar kvar på borden och kläder hänger på sträck men för övrigt är det lugnt. Många tycks ligga och sova, de för dagen lugna vindarna gör att surfarna måste hitta andra saker än surfing att sysselsätt­a sig med. Utanför sitt tält sitter Thomas Pries och Kristine May Pries och tar det lugnt. Hon målar. De kommer från Köpenhamn.

– Här är supergott att vara. Stranden är fin och oftast är det bra vind, säger han.

En promenad längs stranden och lugnet omfamnar en. Att ta cykeln från hamnen upp till byn är också en lisa för själen. Genom vackra ängar och lövskog slingrar sig vägen upp och nerför backar, en lagom svettig tur för den otränade. Då och då cyklar vi förbi danska sommarhus med dannebroge­n hissad vid husknuten.

VÄL FRAMME VID byn får man vara uppmärksam så att inte man inte bara cyklar igenom för byn är liten och utspridd. Bakom livsmedels­butiken finns några bord med bänkar utställda. Vi får höra att det är kring dessa bord som de politiska diskussion­erna förs på ön. I byn finns också ett museum, en kyrka, en skola och ett kafé med bed and breakfast. På Tanternas kafé serveras uppdaterad dansk mat som friterade fiskfiléer med sallad på stekt rågbröd. På ön kan man övernatta som campare men också på två olika bed and breakfast, på Anholt Kro eller på vandrarhem­met. Ett antal privatpers­oner hyr också ut rum.

NÄR DET LÄTTA molntäcket spricker upp skyndar vi oss tillbaka mot hamnen för att strax innan vika av till vänster för att komma till den långa, vita sandstrand­en. Ljuset är speciellt här, ungefär som i Skagen. Stranden har en nästan vit, fin sand och den ljusa sandbotten gör att vattnet ser karibiskt blått ut soliga dagar. På stranden hörs för dagen mest danska och tyska.

– Vi älskar Anholt och seglar hit från Köpenhamn en gång varje år, säger Dan Togo Jensen som har placerat sig med familjen högt upp i klitterna.

Lite längre ner vid strandkant­en ligger en tysk familj och njuter av solen och havet.

– Vi kommer hit varje år för att det är så vackert med kristallkl­art vatten, mysiga barer också för äldre och bra förutsättn­ingar för barn, säger Christina Issleib som seglat med sin familj från Tyskland.

Som seglare gillar hon också att människor gärna stannar några dagar på Anholt. Hon tipsar om Orakel bar som ligger vid utkanten av hamnområde­t på gränsen till Nordstrand. När kvällen kommer kan man sitta där i sanden på enkla trämöbler och dricka en öl medan solen sänker sig.

PROBLEMET MED EN dagstur är att man inte hinner med allt man önskar. Kvar på listan av saker att göra är en vandring i öknen och en klättring upp till en av öns utsiktspun­kter. Och förstås en tur ut till fyren som ligger på öns nordöstra spets, det som man skulle kunna likna vid fågelns stjärt. Det finns en flygplats på ön. Visst är Anholt också ett tillhåll för bättre bemedlade men främst för människor med en lätt tillbakalu­tad inställnin­g som gillar hippiechic­t.

 ??  ?? MYSIGT OCH ENKELT. Anholt är dansk gemyt på 22 kvadratkil­ometer. Lägg till en dos karibisk känsla så har du ett sommarpara­dis.
MYSIGT OCH ENKELT. Anholt är dansk gemyt på 22 kvadratkil­ometer. Lägg till en dos karibisk känsla så har du ett sommarpara­dis.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? HOPP I. Henri Kolberg, Jon Kolberg, Niki Issleib med lillasyste­r Helene Issleib njuter av det klara vattnet på Anholt.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON HOPP I. Henri Kolberg, Jon Kolberg, Niki Issleib med lillasyste­r Helene Issleib njuter av det klara vattnet på Anholt.
 ??  ?? Mer på webben! Se fler bilder på hn.se
Mer på webben! Se fler bilder på hn.se
 ?? TEXT: CAMILLA HENTSCHEL (till höger) BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
TEXT: CAMILLA HENTSCHEL (till höger) BILD: EDITH CAMILLA SVENSSON
 ??  ?? BARHÄNG. Angus King från Skottland, Kiss King från Danmark och Bjarne Jorsdal från Danmark har flugit till Anholt med privatplan.
BARHÄNG. Angus King från Skottland, Kiss King från Danmark och Bjarne Jorsdal från Danmark har flugit till Anholt med privatplan.
 ??  ?? SEGLARE. Dan Togo Jensen med dotter Klara Togo Donkild har seglat från Köpenhamn med familjen till Anholt.
SEGLARE. Dan Togo Jensen med dotter Klara Togo Donkild har seglat från Köpenhamn med familjen till Anholt.
 ??  ?? KULLIGT GRÖNT. Anholt är lite kuperad och har förutom fina stränder också en frodig vegetation.
KULLIGT GRÖNT. Anholt är lite kuperad och har förutom fina stränder också en frodig vegetation.
 ??  ?? LÄTTILLGÄN­GLIGT. Det är enkelt att hitta till olika platser på ön.
LÄTTILLGÄN­GLIGT. Det är enkelt att hitta till olika platser på ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden