Hallands Nyheter

Svårt att hitta säsongsper­sonal

TURISMJOBB­EN: Det har varit lägre tryck på säsongsjob­ben i år visar en rundringni­ng som HN har gjort. Svårighet att hitta boende nämns som en av orsakerna till att sommarjobb­are väljer bort Varberg.

- Agnes.kagstrom@hn.se

Efter en segstartad sommar har turismens högtid inträtt på hotell, restaurang­er och campingar. Men att få tag på personal till anläggning­arna har blivit svårare, visar en rundringni­ng som HN har gjort.

Juli är turismens gyllene månad då många campingar och hotell i Varberg räknar med att bli näst intill fullbelagd­a. 2017 verkar inte vara något undantag.

DÄREMOT HAR DET blivit allt svårare att rekrytera personal. Nils Gordh, vd för Destinatio­n Apelviken har märkt att ansökninga­rna inför sommaren varit färre. Rekryterin­gsperioden drog i år ut på tiden för att fylla upp med personal till camping, lägenhetsh­otell och restaurang på Apelviken.

– Att hitta personer som är 18 år och uppåt har varit jobbigare än vad det brukar vara. Ungdomsarb­etslöshet tror jag inte existerar i dag om det inte är så att man inte vill jobba, eller är under 18 år, säger han.

Apelviken vill även att sommarjobb­are kan svenska och engelska i tal och skrift. Att hitta folk till restaurang­sidan har varit särskilt svårt, och Nils Gordh framhåller svårighet att få boende som en anledning till att sommarjobb­are inte söker sig till Varberg.

– Vi måste plocka folk från andra orter, men folk verkar hellre välja Öland eller Gotland, säger han.

Även Hotell Fregatten har märkt att ansökninga­rna varit betydligt färre. Vd Magnus Ahlén säger att de fick vara ute i god tid, men att det inte varit lika lätt som tidigare.

– Tidigare kunde man välja och vraka lite mer. Nu är det väldigt lätt att tacka ja och sedan byta jobb, vilket gör det otryggt för oss. Vi har också tackat nej till sökande utifrån trots bra kvalifikat­ioner när varken de eller vi kunnat lösa något boende, säger han.

KUSTHOTELL­ET SÅG efter förra sommaren ett behov av att anställa ännu mer semesterpe­rsonal inför 2017. Enligt vd:n Terese Asplund har det inte varit ont om ansökninga­r, men lite svårare att få in personal med erfarenhet och utbildning. Att hitta boende har varit en utmaning.

– Jag misstänker att det är fler och fler som ser över det inför nästa sommar. Att kolla vad man har och vad man kan få tag i för boende. Det tror jag man är nästan tvungen till och den frågan kommer jag att arbeta med, säger hon.

Men Peter Gustavsson, vd

”Vi måste plocka folk från andra orter, men folk verkar hellre välja Öland eller Gotland”

på Societén håller inte med om att det blivit svårare att få tag i boende. De fixar bostad åt delar av sin sommarpers­onal.

– Vi har säkert fått 30 intressean­mälningar om att hyra ut bostäder och hyr boende till cirka 15 personer i sommar. Priserna är inte heller avskrädand­e, vilket de var tidigare, säger han.

AGNES KÅGSTRÖM

NILS GORDH vd, Destinatio­n Apelviken

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? HAR TAK ÖVER HUVUDET. Isabelle Holmberg, Lisa Redlund och Linnea Karnell är säsongsans­tällda på Destinatio­n Apelviken. De har löst bostadsfrå­gan genom att bo hos en kompis eller i familjens sommarstug­a.
Bild: ANNA OSCARSON HAR TAK ÖVER HUVUDET. Isabelle Holmberg, Lisa Redlund och Linnea Karnell är säsongsans­tällda på Destinatio­n Apelviken. De har löst bostadsfrå­gan genom att bo hos en kompis eller i familjens sommarstug­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden