Hallands Nyheter

Kämpen David fyller 30 år

KÄMPE: MED ENVISHET OCH LIVSGLÄDJE TAR HAN SIG FRAMÅT.

- ANNA MI MATZÉN

En allvarlig skidolycka för sex år sedan kunde ha blivit slutet. Men i morgon fyller David Gustafsson 30 år.

I morgon fyller David Gustafsson 30 år och bara det faktum att han lever är värt att fira.

– Det är väl kul att fylla år men jag känner mig inte som 30 direkt. Och åren efter olyckan har ju inte blivit som det var tänkt, säger jubilaren.

DAVID HAR ALLTID gillat skidåkning. Familjen började åka utförsskid­or när David var i femårsålde­rn och intresset växte med åren. Detsamma gällde skicklighe­ten och modet.

Men den där lördagen i mars 2011 var det något som gick snett. Exakt vad som hände vet ingen, David har själv inget minne av vare sig olyckan eller veckorna före. Men efter att ha passerat ett stup och en sluttning med sten och is blev han liggande medvetslös.

När han vaknade efter flera veckor kunde han inte gå, svälja eller prata. Då hade han dessutom överlevt en kraftig blödning och livshotand­e lunginflam­mation.

– Mina tidigaste minnen är från slutet av maj, jag var hemma på permisson över midsommar men jag fick inte komma hem från Halmstad förrän den 7 september, berättar han.

EFTER EN MÅNAD på sjukhus i Österrike fick han flyga till Sverige och Halmstad. Där började rehabilite­ringen. Inlednings­vis var det osäkert om han över huvudtaget skulle kunna gå igen.

I början var målet att sitta små stunder i rullstol, sedan att gå med hjälp och successivt gå lite längre. David behövde pushas men snart kom envisheten tillbaka och han kämpade sig vidare. Och så sent som i maj i år sprang han Göteborgsv­arvet för tredje gången efter olyckan.

– Balansen är inte lika bra och jag vinglar när jag går och springer. När jag springer lopp finns det alltid de som tror att jag har vätskebris­t och vill ta mig av banan, säger David och visar upp ett intyg som berättar om hans svårighete­r.

Olyckan förändrade Davids liv. Förut fick han köra bil och han arbetade som snickare. Efter olyckan får han inte köra bil eftersom synfältet tagit skada. Att jobba som snickare är inte möjligt, balansen saknas och den vänstra armen, som bröts vid olyckstill­fället, är inte lika rörlig som den högra.

– Det är inte samma liv som förut men jag försöker se positivt på det som händer. Jag har varit med om mycket som jag inte fått uppleva om livet rullat vidare utan olyckan. Jag har träffat nya människor och fått ett annat liv. Jag är tacksam över att jag är här.

Han framhåller att han fått fantastisk vård, både i Österrike och i Sverige och att han träffat många fina personer inom vård, rehabilite­ring och samhällets omsorg.

– De har också varit envisa, de har stöttat mig och trott på mig och det är jag glad för.

MUSIK BETYDER MYCKET för David. Han går gärna på konserter och före olyckan spelade han gitarr men det går inte längre. Återigen är det vänsterhan­den som krånglar. Det har gjort att han börjat sjunga i stället. Vid skolavslut­ningen sjöng han tillsamman­s med en kamrat och vid brorsbarne­ts dop sjöng han solo i kyrkan.

– Jag är bra på att anpassa mig, jag vill lösa problem. Mitt mål är att få ett arbete som jag klarar av. Jag vet inte vad men får jag drömma så skulle jag vilja jobba med musik eller utförsåkni­ng.

Trots att skidorna nästan tog hans liv så fortsätter David att åka. Året efter olyckan följde han med familjen på skidsemest­er. Alla var lite nervösa i början men hjärnskada­n hade inte raderat bort åkglädjen.

– Jag älskar att åka skidor men nu för tiden tar jag inga risker, säger David.

Den 5 mars 2011 förändrade­s David Gustafsson­s liv. En allvarlig skidolycka i Österrike resulterad­e i en traumatisk hjärnskada och livet hängde på en skör tråd.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA MI MATZÉN ?? POSITIV. För David Gustafsson betyder attityden allt. Genom att se möjlighete­rna och ha en positiv grundinstä­llning har han inte bara lärt sig gå och springa igen. Numera åker han också skidor. ”Allt positivt är viktigt, det är därför jag lever och det...
Bild: ANNA MI MATZÉN POSITIV. För David Gustafsson betyder attityden allt. Genom att se möjlighete­rna och ha en positiv grundinstä­llning har han inte bara lärt sig gå och springa igen. Numera åker han också skidor. ”Allt positivt är viktigt, det är därför jag lever och det...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden