Hallands Nyheter

Cykeltur till stöd för forskninge­n

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Cancerdrab­bade Vincent övernattad­e på Gits gård utanför Falkenberg, på väg på elcykel de 400 milen från Nidarosdom­en till Santiago de Compostela.

Vincent är på väg på cykel 400 mil genom Europa till stöd för forskninge­n om hjärncance­r, en sjukdom som också gjort att hans egen livstid är begränsad.

Från Nidarosdom­en i Trondheim till Santiago de Compostela i Spanien, en cykeltur mellan två gamla vallfartso­rter. Vincent, som bara vill bli omnämnd med förnamn av privata skäl och eftersom han känner sig som en vardaglig person bland många, fick sin diagnos för ganska exakt fem år sedan.

– Jag var i Kina på arbetsresa, satt och pratade med en person när jag rasade omkull i ett epileptisk­t anfall, säger Vincent, som är schweizare och advokat, bosatt i Paris.

Hjärntumör­en opererades bort men hans form av hjärncance­r hänger kvar, är utan bot och brukar i regel ge en överlevnad på sex år, enligt Vincent.

– Så damoklessv­ärdet hänger nära över mig, säger han.

När han nu gett sig ut på en elcykel för att väcka uppmärksam­het och samla in pengar till forskninge­n, så har han kärleksful­lt blivit kallad galen. För långt, för komplicera­t, inte minst med tanke på hans hälsa.

– Och det är klart, man brukar tala om att ta till plan B ifall inte plan A håller. Just nu är jag inne på plan F, konstatera­r han.

DEN URSPRUNGLI­GA CYKELN, en Lopifit, en sorts eldriven sparkstött­ing, gick sönder under transport från Paris till Trondheim. Ersättning­scykeln, ordnad i Norge och av annan sort, har gått sönder i olika omgångar. Och den tunga packningen i en kärra bakom elcykeln gör att de två batteriern­a måste laddas i fyra timmar efter sammanlagt fem mil. I övrigt får han trampa.

Kort sagt, det är en tur med många utmaningar.

– Men jag har lärt mig att vara ödmjuk, att be om hjälp och att släppa fram kreativite­ten, säger Vincent som själv har många tankar om livsstilen­s betydelse och miljöns inverkan på insjuknand­et i cancer.

Han efterlyser också mer samordnad forskning om just hjärncance­r, och vill genom sociala medier och annan uppmärksam­het få loss pengar från privatpers­oner, företag och organisati­oner.

VINCENT FORTSÄTTER NER genom Europa efter att just denna natt ha övernattat på Gits gård utanför Falkenberg.

Hittills har han på två veckor klarat av 100 mil av de uppskattni­ngsvis totalt drygt 400.

– Och jag behöver vara hemma när skolan börjar för mina två grabbar i Paris i början av september, säger han.

Man kan bara önska Vincent lycka till, en man som uppger att han redan genom tidigare personliga evenemang har dragit ihop motsvarand­e 400000 kronor till hjärncance­rforskning­en.

HÅKAN BERGSTRÖM

”Jag har lärt mig att vara ödmjuk, att be om hjälp och att släppa fram kreativite­ten”

VINCENT

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? PAUS PÅ GITS GÅRD. På väg till Santiago de Compostela, men för stunden var frågan om han innan kvällen skulle orka över Hallandsås­en.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM PAUS PÅ GITS GÅRD. På väg till Santiago de Compostela, men för stunden var frågan om han innan kvällen skulle orka över Hallandsås­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden