Hallands Nyheter

Låt er inte bländas av kråksilvre­t

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

Taket glänser och fjällen blänker, till och med tornflagga­n är i topp. I den Varbergska villastade­n står nu en färgstark kuliss som det tydligen lätt att låta sig förföras av. Åtminstone att döma av vissa kommentare­r i sociala medier. ”Nu måtte väl alla grinpellar tappa målföret, se så fint det blev”. Ungefär så låter det lite varstans. För under det tomma tältet byggdes det trots allt upp ett hus är hyfsat likt det gamla. Och vem bryr sig då om att fönstren sitter lite annorlunda, att det silverblän­kande taket inte ser ut riktigt som förut, att huset begåvats med en lite annorlunda ingång än senast, att balkongen på övervåning­en bestämt har blivit lite större...? Huset blev ju ändå fint ”renoverat”. Eller inte.

FÖR DET ÄR ju egentligen inte en renovering vi talar om. Inte heller är det en exakt kopia av det hus som nyss stod där. Den som vill kan roa sig med den klassiska bildleken ”finn x fel” och upptäcka en hel del förändring­ar även av den exteriör som inte fick förändras. Byggherrar­na har liksom kokat ihop gamla originalri­tningar med nyare och uppfört ett slags ”ny-heijlska med variation”.

HUR MÅNGA FJÄLL eller brädor som finns kvar av originalet, om några, har vi ingen aning om. Sannolikt inte byggnadsnä­mnden heller. Det vi vet är att det gamla huset revs.

Om man inte köper dimridåer och bortförkla­ringar vill säga. För trots att den avhoppade antikvarie­n slog larm om att rivningsfö­rbudet inte respektera­des, och fick stöd av kritiska politiker i kulturnämn­den, gjorde byggnadsnä­mnden en helt annan bedömning.

DETTA TROTS ATT bildbevise­n i höstas talade sitt tydliga språk – det gapade tomt bakom presenning­arna – ansåg nämnd och förvaltnin­g att där stod ett hus. De slog fast att den som lämnar blott en bråkdel av en gammal vägg har gjort vad som krävs för att huset inte ska anses rivet i juridisk mening.

Med den vida och generösa tolkningen av lagen gjorde sig Varberg till åtlöje landet runt. För självklart spreds historien om det försvunna huset som en löpeld.

Nåväl, ett skämt på pinsamma politikers bekostnad kan varbergarn­a förstås leva med. Sånt kan dessutom snabbt vara glömt, särskilt om kopian ser någorlunda ut.

DET ALLVARLIGA I den här historien är att den Varbergska tolkningen av ett rivningsfö­rbud ger mindre seriösa byggherrar nästan hur fria händer som helst. Hus som pekats ut som byggnader av väsentligt kulturintr­esse av högsta klass – och då varken får förändras eller rivas – kan i praktiken uppenbarli­gen behandlas lite hursomhels­t.

OCH FAKTUM ÄR att det finns gott om byggnader i Varberg där fastighets­ägare exempelvis gärna skulle vilja lägga till en balkong, eller fixa en altan, kanske en punschvera­nda, men bedömt att husets K-märkning omöjliggör detta. Plötsligt står dock nybygget i Villastade­n där som ett levande bevis på att möjlighete­rna uppenbarli­gen är oändliga i Varberg. En fasadförän­dring här, en takändring där, är ju uppenbarli­gen bara att klubba igenom. För det är väl inte så att bara vissa personer kan räkna med gräddfil genom byggnadsnä­mnden?

Kom dock ihåg detta: att bygga upp kulisser, pastischer, eller aldrig så hyfsade kopior är något helt annat är god byggnadsvå­rd. Och politiker som slarvar med uppenbara sanningar bygger inte förtroende .

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ??
Bild: MARIA HALDESTEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden