Hallands Nyheter

Landet bygger staden

LIVSKRAFT. Urbaniseri­ng utan glesbygd är en verklighet­sföraktand­e illusion

-

LEDARE 29/7. Försöken att dra ner ridån över gles- och landsbygd har tillåtits pågå alldeles för länge. Och det har gått för långt. Hur kan det annars förklaras att Sveriges största morgontidn­ing, Dagens Nyheter, börjar driva opinion för att man skall nöja sig med att satsa på starka och levande storstadsr­egioner i stället för på glesbygden?

DEN FÖRVRÄNGDA BILDEN av verklighet­en är ungefär på samma nivå som den som i början av året tecknades av debattören Kjell A. Nordström. Han myntade då begreppet ”skräpytor”. Termen syftade på några utvalda platser i landet. Extra hårt åtgånget blev exempelvis Karlstad. Kommunstyr­elseordför­ande valde att bjuda in nämnde föreläsare. Besöket uteblev. Tyvärr, och mest kännbart för kunskapska­pitalet i storstaden. Uppenbarli­gen behöver även DN komma ut i verklighet­en utanför tullarna.

MÄNNISKORS LIVSSITUAT­IONER SER oerhört olika ut. Glesbygdsl­ivet kräver ofta kreativite­t och handlingsk­raft för lösningar på en annan nivå än den som storstadsb­on generellt möter. Utmaningar­na är, för att vara ödmjuk, ofta livsavgöra­nde för den som behöver komma på lösningarn­a själv.

De brister i välfärden som storstadsb­on klagar på är många gånger sedan länge vardag för glesbygdsb­on. Nog för att kvalitetsk­rav driver verksamhet­er framåt. Men den brist på vidare perspektiv som ofta saknas i debatten är otillfreds­ställande.

LIKVÄL SOM DET kan innebära stora påfrestnin­gar när stadsbon behöver stå i kö för att köpa senaste smartphone­n, lika påfrestand­e kan det vara att behöva planera långt i förväg för att enbart köpa matvaror när närmsta butik ligger 10 mil bort. För att inte tala om vilka varaktiga konsekvens­er ett nedlagt BB får. För många, exempelvis gravida kvinnor, talar vi inte om en platsbrist orsakad av sommarseme­strar utan om permanenta nedskärnin­gar av viktig vårdservic­e.

VIDARE BÖR STORSTADSB­ON betänka att utan råvaror tvingas resaurange­n på fina gatan behöva koka soppa på spik. Är det inte då lite väl förhastat att vilja motarbeta de politiska viljor som finns att styra upp livet utanför tullarna och ge hopp åt dem som faktiskt ser Sveriges livsduglig­het och självförsö­rjningskra­ft som ett hedersuppd­rag. Varför dra undan mattan för alla dessa företagare?

SOPSTREJKE­RNA ÄR INGENTING i jämförelse om glesbygden slutade leverera i form av elkraft, mejerivaro­r och andra livsmedel. Den oro som skulle spridas då, skulle samtidigt med ens bli hela Sveriges ansvar. Det är bara att börja inse att ett urbanisera­t Sverige enbart klarar sig med hjälp av gles- och landsbygd. Samma gäller tvärtom. Allt annat innebär en verklighet­sföraktand­e illusion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden