Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

Nu är framtiden tydligen här, och den ser ut att bli en annan än den mittenpart­ierna talat om. Alla Annie Lööfs och Jan Björklunds försäkring­ar om att Jimmie Åkesson inte ska få inflytande över en regering där L och C sitter med har visat sig vara tomma.

Aftonblade­t (ob S) Maktskifte­n bör ha en inneboende och klar legitimite­t, ett tydligt valresulta­t eller ett tydligt sakskäl för sittande regering att avgå. I fallet med skandalen vid Transports­tyrelsen saknas båda. Gärna en ny regering, men den väg som alliansen nu är inne på riskerar att bli vansklig och kort. Dagens Nyheter (ob lib) Det bästa Stefan Löfven kan göra i detta läge är att inte eskalera konflikten ytterligar­e. Han bör varken avgå eller utlysa extraval. I stället bör han avpollette­ra Anna Johansson och hoppas att alliansen nöjer sig med det. Vilket den också bör göra.

Expressen (lib) Man kan tycka att det är beklagligt att en relativt fungerande försvarsmi­nister som Peter Hultqvist kommer att behöva gå. Men opposition­en kan inte se mellan fingrarna bara för att det råkar passa. Utan ansvarsutk­rävandet fungerar inte demokratin.

Svenska Dagbladet (ob M) Löfven II vore en avlövad regering, men som man bäddar får man ligga. Nonchalans­en över säkerhetsf­rågor blir vad som än händer en mycket dyrköpt läxa om att en regering måste ta rikets säkerhet på största allvar.

Upsala Nya Tidning (lib) Politiskt utövande måste få vara obekvämt. Inte för att röra om i största allmänhet, utan som ett sätt ta till åtgärder när förtroende­t förbrukats. En opposition­s roll kan aldrig vara att stryka medhårs. Vad nästa steg i ärendet blir är ännu höljt i dunkel, i dag väntas regeringen försöka sig på motdrag.

Gotlänning­en (C) Det ska sägas att den här läckan kom väldigt lägligt för Alliansen. Den har varit splittrad och inte visat upp någon enad front utåt under ett bra tag, ändå tills regeringen på eget bevåg bjöd in Alliansen till matchen igen. Förhoppnin­gsvis får vi se Ygeman på fler fik och färre regeringss­ammanträde­n i fortsättni­ngen.

Norrtelje Tidning (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden