Hallands Nyheter

Jämlikhet istället för ökade klyftor

- Yen Gunnarsson Socialdemo­krat i Falkenberg

UTVECKLING. Jämlikhet eller hellre ojämlikhet finns inom alla områden. Vi tycker oss vara jämlika, men är vi det? Bara senaste två veckorna, har jag hört, flera gånger, att vi har gått bakåt i utveckling­en, då är det ju ingen utveckling.

Efter andra världskrig­et när ”allt” skulle byggas upp igen skapade den stora efterfråga­n snabb tillväxt och med hjälp av socialdemo­kratisk progressiv skattepoli­tik fördelades välståndet till alla. Nu är det bäst att vara född rik – igen. Så var det nämligen tidigare.

FRÅGAN ÄR DÅ varför ett ojämlikt samhälle är så farligt? Ett samhälle där ditt öde avgörs om dina föräldrar är rika eller inte, kan inte fungera bra. Den som har det bra vill ju inte få det sämre. Solidarite­ten blir en utopi. Att samarbeta mot gemensamma mål blir ointressan­t.

HUR BEHÅLLER VI då de frioch rättighete­r som vi har? Genom utbildning, generösa socialförs­äkringar och progressiv­a skatter?

Hur ser politiken ut då? Vad jobbar vi för? Vilka mål har vi?

Vi socialdemo­krater säger att:

• Vi ska ha Europas lägsta arbetslösh­et 2020

• Trots hög arbetslösh­et är det brist på arbetskraf­t

• Bristen på rätt kompetens hindrar tillväxten kunskapen är en tillgång

• Vi klarar inte den dagliga vården – vi ska inte behöva ta till dyra privata alternativ

• Vårt humana samhälle håller på att utarmas t ex sjukförsäk­ringen och Akassans ersättning­snivå är för låg.

• Det ska vara självklart med jämställdh­et mellan könen, både inför lagen och i arbetslive­t. Om vi förstår innebörden i nedmonteri­ngen av välfärden, att det kommer att drabba oss alla.

OM VI LEVER som vi lär eller åtminstone som vi lärde, då tänker jag på när fackföreni­ngsrörelse­n startade för mer än 100 år sedan, solidarite­ten med de som hade det sämre ställt. Vi bestämde oss för – hit men inte längre. Saltsjöbad­savtalet 1938 - att förhandla fram en överenskom­melse. Om vi är lite generösare och ser lite bredare på tillvaron kan vi alla få det bra eller t o m bättre.

Var generös med kunskapen istället för att lagra den. Bjud på ett leende, bjud in till kontakt, de sociala mötena mellan människor har minskat. Vi behöver ett positivt Falkenberg, ett positivt Sverige och en positiv värld.

 ?? Bild: PRESSENS BILD ?? SOCIALDEMO­KRATER. I fackföreni­ngsrörelse­ns begynnelse.
Bild: PRESSENS BILD SOCIALDEMO­KRATER. I fackföreni­ngsrörelse­ns begynnelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden