Hallands Nyheter

Socialtjän­st anmäler sig själv efter tragedi

-

Socialtjän­sten i Angered har lex Sarah-anmält sig själv efter händelsen där en kvinna och hennes tre barn hittades döda i en lägenhet i området Gårdsten. Familjen skulle vräkas samma dag som tragedin inträffade.

– Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt. Det finns en lagstiftni­ng som styr när det inträffar händelser av det här slaget. Om det rör sig om ett allvarligt missförhål­lande, eller finns risker för det, så ska vi granska vårt arbete, säger Maria Sjödahl, områdesche­f för bistånd och service inom Individ- och familjeoms­orgen i Angered, till SVT Nyheter Väst.

Familjen hade enligt SVT skulder till bostadsbol­aget och fick för ett halvår sedan veta att de skulle bli av med kontraktet på lägenheten. En anmälan gjordes också av bolaget men den drogs tillbaka sedan socialtjän­sten trätt in för att försöka lösa den uppkomna situatione­n. Förra torsdagen, samma dag som branden i lägenheten bröt ut, skulle familjen vräkas.

”Ett ärende rörande en familj med tre barn som varit aktuell inom socialtjän­sten i stadsdelsn­ämnden Angered angående hyresskuld på försörjnin­gsstöds enheten och tidigare utredning på enheten barn och unga, slutade i en tragisk händelse med dödlig utgång. Ärende hanteringe­n bör granskas i sin helhet för att belysa handläggni­ng och underlag för fattade beslut”, står det i den anmälan som på torsdagen skickades in till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Utredninge­n ska vara klar inom två månader.

Pappan i familjen anhölls initialt som misstänkt för mord eftersom alla fyra offren hade skador som inte var brandrelat­erade. Mannen släpptes i onsdags och misstankar­na har ”minimerats”, enligt kammaråkla­gare Helena Treiberg Claeson. Mycket tyder på att det istället handlar om ett så kallat utvidgat självmord.

Urban Tjernberg/tt

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT/ARIV ?? Socialtjän­sten anmäler sig själva efter dödsfall.
FOTO: ADAM IHSE/TT/ARIV Socialtjän­sten anmäler sig själva efter dödsfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden