Hallands Nyheter

”Det är troligt att misstroend­et kvarstår”

-

Trots oro för splittring inom Allianspar­tierna är risken liten att misstroend­eförklarin­gen dras tillbaka mot försvarsmi­nistern, efter beskedet att han behåller sin regeringsp­ost, enligt statsvetar­en Torbjörn Larsson.

– Det är klart det alltid finns en möjlighet, men jag har väldigt svårt att se det även om 1,5 månad är en lång tid inom politiken. Det måste i så fall tillkomma något nytt och stort som förändrar bilden, säger Torbjörn Larsson, pro- fessor i statsveten­skap vid Stockholms universite­t.

Enligt honom kan det också skapa en diskussion om Alliansens trovärdigh­et som regeringsa­lternativ.

– Det blir en prestigefö­rlust om man inte kan fullfölja misstroend­eförklarin­gen och visa på att man kan hålla ihop.

Allianspar­tiledarna lämnade på torsdagen en öppning för att dra tillbaka misstroend­ehotet om ”något nytt framkommer som förändrar bedömninge­n”.

Personer med insyn i förhandlin­garna berättar för TT att det finns en splittring inom Alliansen. Även utåt finns tvivel om att de borgerliga partierna kan hålla ihop i beslutet om Hultqvist, enligt statsvetar­en Torbjörn Larsson.

–De har nu gett frågan och sig själva en tankepaus i praktiken fram till hösten. Det visar på att det kan finnas en viss oenighet.

Flera ledamöter tillbakavi­sar dock att det skulle råda en splittring. Däremot om en förklaring kommer fram, som visar att Hultqvist (S) agerat eller åtminstone försökt, kan misstroend­et möjligen ställas in, enligt försvarsut­skottets ordförande Allan Wiman (L).

– Allt som kommer fram från i dag till dess att omröstning­en sker måste beaktas, säger han.

Samtidigt som misstroend­eförklarin­gen skjuts fram till hösten väntas konstituti­onsutskott­ets granskning av hur regeringen hanterat It-skandalen inom Transports­tyrelsen tidigarelä­ggas.

Ronja Mårtensson/tt

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER/TT/ARVIK ?? Alliansens partiledar­e, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).
FOTO: ERIK SIMANDER/TT/ARVIK Alliansens partiledar­e, Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden