Hallands Nyheter

Facebooks nya roll mindre privat

Experter om hur det sociala nätverket har förändrats

-

Facebook har nått sin topp och kommer nu att dala neråt, har olyckskorp­arna kraxat. Men nej, Facebooks fall har inte kommit än. Däremot har sociala mediegigan­ten ändrat form och kommer så att fortsätta göra, tror experter.

2014 förutspådd­e forskare vid Princeton University i USA att antalet användare på Facebook skulle minska med 80 procent fram till 2017. Men så har inte blivit fallet. I Sverige fortsätter användning­en att öka med någon procent årligen. Drygt hälften av alla internetan­vändare är på Facebook varje dag och 71 procent är det någon gång.

Ingenting tyder heller på att en förändring är i sikte. I stället är det nya grupper, framför allt bland äldre, som letar sig dit. Ungas användning har förändrats, men de är fortfarand­e kvar på Facebook.

– Användning­en ökar inte lika mycket som innan eftersom det är så många som redan använder det. Men jag ser ingen minskning än – förutom bland de yngsta. Förenklat kan man säga att det inte är någon nyrekryter­ing, säger Pamela Davidsson, chef för statistik och fakta på IIS, till TT.

Facebook kommer sannolikt inte att försvinna inom en snar framtid, däremot använder vi i dag mediet på nya sätt. Det är inte längre bara ett socialt forum där man ska umgås, utan mer en informatio­nsplattfor­m.

Studentski­vor, midsommarf­iranden och fester är evenemang som i första hand publiceras på Facebook. Där finns också köp och säljsidor och intressegr­upper för de mest nischade hobbyer.

– Det är inte som att man lägger upp en bild på sin middag som man gjorde förr, utan mer som att Facebook har blivit ett slags infrastruk­tur. Man har sina kontakter, sina evenemang och sina intressegr­upper där, säger Pamela Davidsson.

Den bilden delas även av Annakarin Nyberg, internetfo­rskare vid Umeå universite­t.

– För fem år sedan gick vi in för att se vad våra vänner och bekanta gjorde. I dag är det mer en offentlig anslagstav­la. Vi postar bilder, vi postar länkar och roliga filmer. Flödet blir inte mitt ställe på samma sätt och det påverkar också vilka inlägg vi väljer att lägga upp, säger hon till TT.

Facebook kommer att fortsätta förändras, tror Annakarin Nyberg. Men exakt hur det kommer att se ut om tio till femton år vågar hon inte sia om.

– Det enda som händer när man ska uttala sig om teknik och framtiden är att man har fel.

Den snabba teknikutve­cklingen vänder upp och ned på bekanta sätt att kommunicer­a, interagera och etablera relationer, anser Annakarin Nyberg.

– Men vi tycker om att vara sociala på nätet. Att etablera nätrelatio­ner ses inte längre som någonting märkligt eller av mindre värde. Det kommer vi att fortsätta med, men i vilken form och med vilket teknikstöd är svårt att förutspå. Ella Sundström/tt

 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? Ändras ständigt. För fem år sedan besökte man Facebook för att se vad vänner och bekanta hade för sig. I dag är det mer en offentlig anslagstav­la.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV Ändras ständigt. För fem år sedan besökte man Facebook för att se vad vänner och bekanta hade för sig. I dag är det mer en offentlig anslagstav­la.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden