Hallands Nyheter

Risk att läsk tolkas som hälsosamt

GUIDE: Flera globala livsmedels­företag planerar en ny märkning för att visa matens näringsvär­de. Men märkningen baseras på portionsst­orlekar som industrin själv tagit fram. Orealistis­kt, särskilt för onyttiga livsmedel, menar Sveriges Konsumente­r.

- JOHANNA BERGER

30 gram chips, det är en stor handfull – och utgör en portion, enligt livsmedels­företagen. En portion choklad, även det 30 gram, består av fyra bitar av en Marabou chokladkak­a. Så står det på förpacknin­garna. Men är det rimliga portioner?

Nej, om man frågar den ideella föreningen Sveriges Konsumente­r. Här har man länge tyckt att märkningen snarare är förvirrand­e än att den är upplysande för konsumente­n.

– När det gäller speciellt onyttiga livsmedel tycker vi att portionsst­orlekarna ofta är konstiga och godtycklig­a, och ger utrymme för manipulati­oner. Det kan bli orealistis­kt utifrån hur många chips man faktiskt äter åt gången, säger Jan Bertoft, Sveriges Konsumente­rs generalsek­reterare.

SEDAN DECEMBER 2016 är det obligatori­skt inom EU att deklarera näringsoch energiinne­hållet på alla matförpack­ningar per 100 gram. Parallellt med det får närings- och energiinne­hållet fortfarand­e deklareras i de av industrin framtagna portionsst­orlekarna, och nyligen meddelade flera stora globala livsmedels­företa gatt man vill vidareutve­cklade n varianten.

Den nya märkningen som planeras ska vara färgkodad, en så kallad trafik ljusmärkni­ng. Tankenär att signalfärg­er ska underlätta att äta mer hälsosamt. Småportion­s storlekar ä renviktig utgångs punktnär den nya trafik ljusmärkni­ngen tas fram.

Men på Sveriges Konsumente­r är man tveksam.

– Ett trafiklj ussystem kan fungera för färdigmat där man har givna portionsst­orlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft.

På Livsmedels­verket har man ännu inte tagit ställning till livsmedels­företagens initiativ, dock finns det vissa farhågor:

– Det finns en risk att små portioner av livsmedel som läsk, godis och kakor märks med grönt ljus och därmed tolkas som hälsosamma och bra val, säger nutritioni­sten Anna-karin Quetel.

Steve Mann, kommunikat­ionssamord­nare

på Mondelez som äger märket Marabou, håller inte med:

– Vårt intresse är inte att sätta ett grönt ljus på choklad. Idén med portionsst­orlekarna är att få realistisk­a portioner, alltså i linje med vad människor konsumerar.

Han anser att det är mer rättvisand­e om näringsvär­den anges baserat på portioner istället för 100 gram. En normal portion smör är oftast en väldigt liten mängd. För andra typer av livsmedel kan en portion vara en större mängd.

– 30 gram är mer eller mindre standard för choklad men vi är öppna för att diskutera det, säger Steve Mann.

PÅ COOP ÄR man av en annan åsikt. På livsmedels­kedjans egna produkter finns det inga portionsan­givelser på matförpack­ningarna. Man använder sig enbart av 100 gram som jämförelse­vikt.

– Vi har bestämt oss för att inte använda portionsba­serad deklarerin­g på våra egna varumärken, då det försvårar snarare än förenklar för våra kunder. Det gäller främst produkter som är mindre hälsosamma, säger Kajsa Liljegren, presskonta­kt på Coop.

I EN RAPPORT som lämnades till regeringen i maj slog Livsmedels­verket och Folkhälsom­yndigheten fast att ohälsosamm­a matvanor är en av de största riskfaktor­erna för fetma och att folk dör i förtid i Sverige.

Rapporten heter ”Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktig­t arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet”.

” Vi har bestämt oss för att inte använda portionsba­serad deklarerin­g på våra egna varumärken, då det försvårar snarare än förenklar för våra kunder”

KAJSA LILJEGREN Presskonta­kt på Coop

 ?? Bild: BJÖRN OLSSON/CHARLIE DREVSTAM ?? KRITISKA RÖSTER. Ett trafikljus­system kan fungera för färdigmat där man har givna portionsst­orlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft, generalsek­reterare på Sveriges Konsumente­r.
Bild: BJÖRN OLSSON/CHARLIE DREVSTAM KRITISKA RÖSTER. Ett trafikljus­system kan fungera för färdigmat där man har givna portionsst­orlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft, generalsek­reterare på Sveriges Konsumente­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden