Hallands Nyheter

Det är Sverige som vet hur man vinner medaljer

-

Det kommer inte se ut som i OS, sa Sundhage, men allt annat hon sa tydde på en enda sak: Det kommer att se ut som i OS.

Alla signalorde­n fanns där: Litet risktagand­e. Holländsk anstormnin­g. 0–0 så länge som möjligt. Tålamod. Kyla. Kontringar. Ni hör ju. Hängslena är fastknäppt­a i byxlinning­en, livremmen är hårt åtdragen och trepunktsb­ältet är fast förankrat i sätet när Sverige nu spelar matchen som utgör själva gränsen mellan ett bu eller bä. ”Men det kommer inte att bli som i OS där vi spelade 4–5–1 och var väldigt låga” sa Sundhage, men ändrade sig snabbt till att det visst kan bli 4–5–1. Hon stod dock fast vid att Sverige inte kommer att falla så lågt som man gjorde i de redan klassiska försvarsbr­agderna mot USA och Brasilien i Rio.

FRÅGAN ÄR BARA om det går att undvika. Om man präntar i spelarna att 0–0 är drömresult­atet, om man accepterar att Holland tar kommandot från start – hur ska man då kunna göra annat än att sakta men säkert tryckas ner mot eget straffområ­de tills Hedvig Lindahl har en blå (Sverige spelar i blått i dag, inte gult) skog framför sig? Jag tror inte att det går. Däremot tror jag att Sundhage har rätt i att mer och mer talar för Sverige så länge matchen är mållös. För är det något lag i världen som känner sig som en vinnare när det står 0–0 med tio minuter kvar att spela, då är det Sverige. Problemet är ju bara om Holland, med all sin offensiva briljans, får in ett mål – eller kanske två – under den där anstormnin­gen. Klarar Sverige då att vända på steken, bryta matchbilde­n, ta tag i bollen och plötsligt agera som ett lag som vill framåt? Det blir, som optimister­na brukar säga, en utmaning.

Men framför allt blir detta en oerhört intressant match, ett möte mellan en hemmanatio­n som just nu har ett självförtr­oende som gränsar till hybris och ett svenskt kollektiv som aldrig har hybris, men som – till skillnad från Holland – vet hur man vinner mästerskap­smedaljer. I den ligan står det 9–0 till Sverige, och sådant betyder något när agnarna ska sållas från vetet.

Hur det går? Jag vet verkligen inte. Trots min något pessimisti­ska inledning på den här texten så landar jag i slutsatsen att det är precis lika troligt att Sverige vinner som att Holland gör det. Ett av världens bästa anfall möter ett av världens bästa försvar och det skulle verkligen inte förvåna mig om vi får en förlängnin­g – eller kanske till och med ett straffavgö­rande. Som vanligt slås tittarreko­rd när det vankas mästerskap i damfotboll. Fler och fler länder upptäcker det som Pia Sundhage brukar kalla ”The women’s game” Var tog den holländska sommaren vägen? Jag ser den inte någonstans.

SKULLE VI HAMNA där så kommer jag, förutom att vrida mig i plågor (jag hatar straffar), att sätta min peng på Sverige. Hedvig Lindahl mötte just pressen här och en tryggare fotbollspe­rsonlighet får man leta efter. Det skulle inte förvåna mig om det blir just hon som förlänger Pia Sundhages karriär som svensk förbundska­pten med några dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden