Hallands Nyheter

Stjärnan tror på vinst mot Sverige

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Det holländska laget har gjort succé och – äntligen – vunnit folkets kärlek på hemmaplan. – Men det här inte slutet, vi måste vinna imorgon och det är det vi fokuserar på, säger storstjärn­an Lieke Martens.

Hon spelade för Göteborg FC under 2014 och 2015. Efter det blev det två år i Rosengård och nästa steg på Martens fotbollsre­sa blir storklubbe­n Barcelona. Under EM har hon varit en av de mest tongivande holländska spelarna och lyfts allt mer fram som en stjärna i hemlandet.

– Det är fint att höra, men jag ser det som en laginsats. Det är kul att jag spelar riktigt bra, men det viktigaste är att vi spelar som ett lag, och hela laget spelar bra, säger Lieke Martens.

HON MÖTTE I går pressen inför dagens kvartsfina­l mot Sverige. Och respekten för det betydligt mer meriterade svenska laget är stor.

– Sverige är alltid bra i turneringa­r, det syntes i OS. Men jag tror att vi har en bra chans och jag hoppas att vi kan ta dem. Vi vet att de har några bra spelare som vi måste ta hand om. Vi ser till vår egen insats och hoppas komma upp i vår nivå, säger hon.

Holländsk damfotboll har länge verkat i skuggan av herrarnas dito. Men under EM har hemmapubli­ken sett till att alla matcher varit slutsålda och febern tycks bara stiga inför dagens möte med Sverige.

– Det är väldigt kul att se, att folk är entusiasti­sk över vår fotboll. Men det här inte slutet, vi måste vinna imorgon och det är det vi fokuserar på. Självklart har vi en dröm att nå finalen, men först tar vi morgondage­ns match, säger Martens.

Förbundska­ptenen Sarina Wiegman går inte med på att pressen skulle vara större på Holland än på Sverige, men slår fast att hennes lag tagit stora kliv sedan lagen möttes i Os-kvalet för ett drygt år sedan. Då blev det 1–1.

– SKILLNADEN NU är att de flesta spelarna har mer erfarenhet. Många spelare har förbättrat spelet, eftersom de har gått till större klubbar. Och det syns på planen också. Att vi tog oss vidare från gruppen har varit väldigt viktigt. Damfotboll­en växer i hela värden, och även i Holland. Vi ser hur populärt det har blivit, och alla pratar om damfotboll nu. Ju längre vi går desto mer entusiasti­ska kommer folk att bli, säger Wiegman.

Och mästerskap­et lockar dessutom rekordstor tv-publik: Antalet tittare under gruppspele­t har ökat från 60 miljoner för fyra år sedan till 80 miljoner i år.

– Det är häftigt och något som jag aldrig kunde drömma om när jag själv spelade för 20 år sedan. Vi har fulla arenor och parader inne i städerna. Så det är verkligen helt fantastisk­t det som sker, säger förbundska­ptenen.

 ??  ?? LADDAD. Det är kul att jag spelar riktigt bra, men det viktigaste är att vi spelar som ett lag, och hela laget spelar bra, säger Lieke Martens.
LADDAD. Det är kul att jag spelar riktigt bra, men det viktigaste är att vi spelar som ett lag, och hela laget spelar bra, säger Lieke Martens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden