Hallands Nyheter

Omkörninga­r bäddade för Em-silver

- VIKTOR ANDERSSON viktor.andersson@hn.se

Han fick kämpa för det. Men i slutändan blev helgen en stor succé för Väröbacka-föraren Thomas Tonelius.

Tonelius som bor i Väröbacka tog i helgen två meriterand­e andraplats­er i Formula 1 i classic-serien i roadracing. I båda loppen hamnade 50-åringen efter i starten men kunde köra upp sig.

– Det var tufft i början sedan blev det bättre, så kan man sammanfatt­a det säger silvermeda­ljören i klassen 7C, F1 80-87 Thomas Tonelius.

TUFFT BÖRJADE DET, trots att tävlingen hölls på den klassiska Anderstorp­sbanan - den bana han växte upp strax intill. Han och teamet fick inte ihop motorn förrän natten mellan onsdag och torsdag och hur den skulle fungera på fredagens träning var ett stort frågetecke­n. Men den höll och det såg lovande ut - han hade andra träningsti­d. I det första racet krånglade det till en början igen.

– Jag fick problem med kopplingen och kom iväg som fyra/femma nånting men lyckades köra upp mig.

Även i det andra racet hamnade Tonelius efter när kopplingen havererade helt. Men Tonelius är en expert på omkörninga­r.

– Jag hamnade en bra bit bak men jag bet ihop och sågade mig genom fältet - en av de bättre uppkörning­ar jag gjort, fortsätter han.

MEN FÖRBI VINNAREN, dansken Kim Raes Jensen från Köge motor Klub, lyckades han aldrig ta sig. De två racen ingick i både SM, NM och Em-serien och i SM, som är det han satsar på - innebar det att han nu leder hela totalserie­n.

Formula 1 i classic-serien innebär att förarna kör de snabbaste cyklarna som gjordes mellan åren 1980 till 1987 men åldern på förarna kan variera mellan gammalt och ungt.

– Nu tillhör jag de allra äldsta i klassen men jag känner mig inte så, jag kör lika fort för det skrattar 50-åringen.

 ?? Bild: PRIVAT ?? EM-MEDLALJÖR. Thmoas Toneilus körde förbi förare efter förare.
Bild: PRIVAT EM-MEDLALJÖR. Thmoas Toneilus körde förbi förare efter förare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden