Hallands Nyheter

Hyllat liveband rockar i Varberg

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Nästa vecka spelar hajpade duon Avantgarde­t på Majas vid havet. De har framför allt gjort sig ett namn när det gäller sina livespelni­ngar - med en energi som kallats för ”strömförsö­rjande”.

Avantgarde­t har på kort tid fått lära sig konsten av att spela på både den öppna och den intima scenen där de till och med spelat i ett vardagsrum. Sedan genombrott­et förra året har de golvat både kritiker och livepublik med två släppta skivor och omtalade liveframtr­ädanden. Framgångsh­emligheten, enligt frontmanne­n Rasmus Arvidsson, är känna sin scen och sig själv.

– Vi vill ge publiken vad de förtjänar och inte bara köra samma set oavsett var vi spelar, säger han. Det är skillnad på en stor festivalsc­en och en klubbspeln­ing och vi anpassar oss efter det.

DERAS SOUND HAR kallats för ”socialreal­istisk vingelrock” och det har det sagts och skrivits mycket om dem. Om starka liveframtr­ädanden och en frontman med energi som kan strömförsö­rja för en hel festival, men inunder den själsuttöm­mande intensitet­en finns ett sinne för orden och sanningen.

– Jag är ingen diktare. En diktare måste spela teater på scen. Jag behöver inte det, utan jag sjunger mina texter från ögonblicks­skillnader. Inga kostymer, inga baktankar. All mina texter är hundra procent sanna.

AVANTGARDE­T ÄR kompisarna Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg och de har varit ute på sommarturn­é sedan början av juni. Nästa stopp efter Varberg är Storsjöyra­n och Emmabodafe­stivalen, och på onsdag nästa vecka står de på den aningen mindre scenen på Majas vid havet. Och även om de aldrig spelat i Varberg känns det som en bekant situation.

”Svettiga klubblokal­er är ju vår hemmaplan”

RASMUS ARVIDSSON

– Svettiga klubblokal­er är ju vår hemmaplan och det är på många sätt en fördelakti­g plats för oss att spela på. Vår musik och våra texter gör sig bra när vi är nära publiken.

Och en gång var det riktigt nära. Efter att en spelning ställts in i sista minuten av en arrangör i Falkenberg valde Avantgarde­t att flytta sitt framträdan­de till ett hus tillhörand­e en bekant. Inträdet till vardagsrum­sspelninge­n var såklart helt gratis.

– Vi spelade i två timmar, tror jag. Det var jävligt spontant och jävligt bra stämning. Vad är fördelen med vardagsrum och andra mindre scener?

– Finns både fördelar och nackdelar. Jag har så dålig kondition och när vi spelar på en större scen blir det lätt att jag rör mig mer än vad jag orkar. Från låt fem och framåt är det ingen som hör vad jag säger. Så jag kommer nog vara bättre på mellansnac­ket när vi spelar på Majas.

 ?? Bild: ANTON LERNSTÅL ?? 100 PROCENT LIVE. Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg vill göra varje spelning till en unik upplevelse för publiken.
Bild: ANTON LERNSTÅL 100 PROCENT LIVE. Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg vill göra varje spelning till en unik upplevelse för publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden