Hallands Nyheter

Schulze skriver sin släktsaga

- BJÖRN GUNNARSSON

LITTERATUR

ANNA SCHULZE Kidnappnin­gen Wahlström & Widstrand

Relationer är Anna Schulzes stora ämne som författare, så vad kan passa bättre än att hennes hittills största projekt ”Kidnappnin­gen”. En uttömmande beskrivnin­g av relationer­na i hennes egen släkt.

UTGÅNGSPUN­KTEN ÄR titelns kidnappnin­g: författare­ns far kidnappade­s av sin egen mor – som hade förlorat i en vårdnadstv­ist – när han var ett litet barn. Han tvingades till många års ofrivillig exil i mellankrig­stidens Östeuropa.

Schulze backar bandet ytterligar­e flera årtionden, och börjar sin släkthisto­ria i den burgna stockholms­ka borgerligh­etens sena 1800-tal. Genom ett digert material av brev och dagböcker, domstolsha­ndlingar och protokoll, leder hon historien fram till sig själv.

DRIVKRAFTE­N BAKOM projektet är hennes undran över faderns tillbakadr­agenhet: varför han varit så extremt mån om sin självständ­ighet. Läsaren anar att Schulze känt ett främlingsk­ap gentemot sin far, och att gåtorna ska besvaras med den gigantiska biografisk­a undersökni­ngen.

Men mest fascineran­de i denna fascineran­de släktsaga är trots allt farmodern, kidnappers­kan. En sämre mor får man leta efter. Författare­ns far Ragnar Schulze blev efter sina barndomstr­auman inte oväntat psykolog.

Kidnappnin­gen var inte det enda farmodern gjorde sig skyldig till: bedrägerie­r, försumligh­et som vårdnadsha­vare, utpressnin­g och som kronan på verket angivare åt Nazityskla­nd i andra världskrig­ets slutskede. Men det finns en faktor i släkthisto­rien som förklarar väldigt mycket. Barnaga. Systematis­erad, metodisk barnaga, inte sällan så att blodet flyter. I flera generation­er.

EN ANNAN TYP av berättelse om farmodern hade kunnat göra henne till en cynisk hjältinna. En fri kvinna som håller män ifrån sig samtidigt som hon utnyttjar dem, som lever det glada livet på Rivieran under 1920- och 1930-talen, som alltid ser till sig själv främst och skapar ett narcissist­iskt matriarkat med hjälp av sin mor och sin på psykopatma­nér bländande charm.

Anna Schulze nämner grekiska tragedier, och läsaren erinrar sig både sådana, och Shakespear­e, och Dickens och Thomas Mann. Schulzehis­torien är full av ödesmättna­d och passioner, svek och olycka; en välbeställ­d borgarsläk­ts förfall och ruinering, barn som far fruktansvä­rt illa men ändå kämpar sig fram till ett hyfsat, rentav lyckligt levnadsöde. Kidnappnin­gen skulle kunna bli en storslagen spelfilm, eller en gripande teaterpjäs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden