Hallands Nyheter

1950-talslåt blev en hit 60 år senare

Sommarplåg­or under 2000-talet

- AMANDA HORNE

”Papa americano”? Nej, låten som gick varm på radion sommaren 2010 heter ”We no speak americano” och är en remix på en italiensk 50-tals hit. Men hur gick det sedan för den australisk­a dj-duon med förkärlek för saxofoner och monotona beats?

Sommaren 2010 var det svårt att undvika de tjatiga saxofonsli­ngorna som spelades om och om igen – överallt. Förutom ”We no speak americano” av Yolanda be cool & DCUP var den belgiske sångaren Stromaes låt ”Alors on danse” en megahit.

MEN HISTORIEN OM låten ”Papa americano”, som den felaktigt brukar kallas, går längre tillbaka än till den där saxonströs­slade sommaren för sju år sedan. År 1956 släpper den italienske artisten Renato Carosone låten ”Tu vuò fà l’americano”, på svenska ungefär: ”du vill vara amerikan”. Texten beskriver, med en ton av satir, en ung italienare helt uppslukad av rock ’n’ roll och amerikansk kultur.

I filmen ”Totò, Peppino e le fanatiche” står Renato Carosone på scen och sjunger ”Tu vuò fà l’americano” och några år senare är det superstjär­nan Sophia Lorens tur i filmen ”It started in Naples”. Och i slutet på 1990-talet äntrar Matt Damon och Jude Law scenen på en italiensk jazzklubb och sjunger samma låt i filmen ”The talented mr Ripley”.

TIO ÅR SENARE har turen kommit till den australisk­a dj-duon Yolanda Be Cool, Sylvester Martinez och Johnson Peterson, som tillsamman­s med producente­n DCUP gör en remix av den gamla 50-tals hiten och succén är ett faktum. I dagsläget har den spelats över 41 miljoner gånger på Spotify och duon fortsätter att turnera världen över – fler sommarplåg­or förutom den Italiendof­tande housedänga­n har det däremot inte blivit.

Framgången smittade dock av sig på Renato Carosones förlaga som samma år klättrade upp på topplistor­na i både Italien och Schweiz.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? GAMMAL HIT. Förlagan till ”We no speak americano” heter ”Tu vuò fà l’americano” och skrevs av den italienske artisten Renato Carosone på 1950– talet.
Bild: TT/ARKIV GAMMAL HIT. Förlagan till ”We no speak americano” heter ”Tu vuò fà l’americano” och skrevs av den italienske artisten Renato Carosone på 1950– talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden