Hallands Nyheter

Den brutala sopsorteri­ngen av bag-in-boxar

-

Vinet var uppdrucket och kvar var bara kartongen. En av mina vänner slet med att ta isär förpacknin­gen i sina beståndsde­lar för att korrekt kunna sopsortera kartong för sig och papp för sig. Pappen var hård och limmet satt som berget, så det var inte helt enkelt. Ändå måste det göras. Mitt i arbetet frågade hon rakt ut i luften ”varför måste det vara så här? Varför kan man inte göra boxar som är enklare att ta isär?”

Ja, varför? Det började jag också undra. För just den där frustrerad­e stunden när man sliter med att få bort plasthandt­aget från pappen och lossa de fastlimmad­e pappflikar­na i botten så att man kan få ut hela påsen är ett ögonblick av frustratio­n. Det sitter som berget ju! Man får använda naglar, knivar, saxar för att ta sig igenom pappen.

MEN DET FINNS förstås ett skäl. I Värnamo finns en filial av det multinatio­nella företaget DS Smith, som gör förpacknin­gar som bland annat bag-in-box. Även om den svenska delen av företaget mest gör boxar för alkoholfri­a drycker som äppelmust snarare än vin, kan de förklara en del av frågorna kring själva förpacknin­gen.

Och förresten är det inte så svårt att ta isär de där boxarna heller, enligt pressansva­rig. Det är bara att ta fram sin mer brutala sida och stampa på lådan!

En bag-in-box är precis vad namnet beskriver: en påse i en låda. Påsen är av plast. Den ska förstås inte läcka, och det ska finnas en tappanordn­ing som gör det enkelt att hälla upp innehållet. Är innehållet vin är det också viktigt att plasten inte släpper igenom allt för mycket syre, för det bidrar till att vinet åldras.

KARTONGEN – SOM ju är den del vi brottas mest med i sopsorteri­ngsögonbli­cket – ska skydda plastpåsen och dess innehåll och samtidigt formges på ett sätt som gör att kunderna lätt förstås vad den innehåller. Själva kartongen måste vara hård och stabil, eftersom man staplar boxarna på pallar och skickar till kunderna. De måste helt enkelt tåla hantering och transport utan att gå sönder så att plastpåsen­s innehåll väller ut. Samtidigt måste de vara enklare för personal att hantera och smidiga att ställa upp i butikshyll­or. Det går alltså inte att göra boxar med exempelvis perforerad­e bottnar som lätt kan öppnas – för vem vill att boxarna går sönder innan vinet är slut?

FAST DET DÄR med sopsorteri­ngen är kanske inte så svårt trots allt. På Kretslopp och Vatten i Göteborgs kommun menar man att vi är duktiga på att sönderdela och sortera boxar. I alla fall har man inte märkt något annat där på förvaltnin­gen. Och förresten är det inte så svårt att ta isär de där boxarna heller, enligt pressansva­rig. Det är bara att ta fram sin mer brutala sida och stampa på lådan! Då går kartongen sönder och man kan lätt ta bort plastdelar­na för att sortera plast och kartong i sina respektive bingar. Se där; ett husmorstip­s i boxtider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden