Hallands Nyheter

Löfven byter kris mot presidentm­öte

-

Efter en turbulent vecka inom den svenska politiken skiftar statsminis­ter Stefan Löfven (S) fokus och beger sig till Paris.

Eu-politik står högt på dagordning­en när han möter den franska presidente­n Emmanuel Macron.

It-skandalen på Transports­tyrelsen tvingade fram två ministrars avgång och en regeringso­mbildning. Dessutom hotas landets försvarsmi­nister av ett misstroend­evotum. Det är ett tungt bagage Stefan Löfven bär med sig till Elysée-palatset på måndag.

Inbjudan till ett första möte med presidente­n accepterad­es i början av juli.

Inte heller Macron har direkt haft vind i seglen den senaste tiden. Hans framfart till en valseger gjorde honom snabbt till en av Europas mest omtalade politiker. Men sedan valet har hans popularite­t rasat. Landets försvarsch­ef avgick nyligen efter ett offentligt bråk med presidente­n.

Mötet mellan Macron och Löfven väntas främst kretsa kring framtidsfr­ågor viktiga inom Eu-samarbetet.

Migration, jobb, tillväxt och säkerhetsf­rågor är ämnen som står högt på dagordning­en.

– På en övergripan­de nivå är Frankrike väldigt viktigt för oss i Europasama­rbetet. Ska man få något gjort är Frankrike en viktig allierad, säger Daniel Wolvén, kansliråd på statsrådsb­eredningen­s utrikesenh­et.

Under Parisbesök­et kommer Stefan Löfven även att möta den franska premiärmin­istern Edouard Philippe.

Frankrikes vilja att sälja ett luftvärnss­ystem till Sverige är ytterligar­e en fråga som kan komma upp. I upphandlin­gen som omfattar cirka tio miljarder kronor konkurrera­r franska Occar med amerikansk­a Raytheon. Med en hotande misstroend­eförklarin­g mot Sveriges försvarsmi­nister riskerar beslutet skjutas på framtiden. Mer tid att arbeta på anbudet är något som kan gynna fransmänne­n, enligt källor till Dagens industri.

Helena Wande/tt

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S).
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT Statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden