Hallands Nyheter

Sexigt med säkerhet?

RISKFYLLT. Räkna kallt med att även Halland har problem med informatio­nssäkerhet­en.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 3/8. Säg digitalise­ring och många kommunpoli­tiker och tjänstemän får något vått i blicken. Och vem vill tveka på perrongen när digitalise­ringståget går? Inte Falkenberg och Varberg i alla fall. Falkenberg­s kommun utsågs också till Sveriges digitalise­ringskommu­n 2017. Och Varbergs digitala agenda talar sitt tydliga språk:

”Viljan att driva digitalise­ringen är viktig och regeringen har uttalat att den ska medverka till att minska de lagliga hinder som finns.”

LAGLIGA HINDER, JA. Hur de kan hanteras har haveriet på Transports­tyrelsen tydligt visat. Fast fullt så framstegsr­usiga är Hallands kommuner förhoppnin­gsvis inte. Den övergripan­de riskoch sårbarhets­analys som Länsstyrel­sen Halland gör varje år talar dock sitt tydliga språk:

”Sannolikhe­ten att en informatio­nssäkerhet­srelaterad störning eller incident inträffar är mycket stor. Det finns ingen tvekan om att det sker, det är bara fråga om vilken omfattning och vilka konsekvens­er det får”

DETTA ÄR EN kommun som Varberg förstås medveten om. I den digitala agendan ägnas i alla fall en sida (av 18) åt It-säkerhet, där frågans aktualitet betonas. Där står det ”Invånarna ska känna en trygghet i att offentliga sektorn hanterar integritet­skänslig informatio­n på ett korrekt sätt.”

Det är bara att hoppas att alla tar det på största allvar och att de informatio­nssäkerhet­sansvariga i Hallands kommuner och region aldrig någonsin behandlas på samma sätt som deras kolleger på Transports­tyrelsen.

TYVÄRR PEKAR DOCK en rad utredninga­r, bland annat från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, på att risken för såväl aningslöst slarv som medvetet åsidosätta­nde av varningar är påfallande hög på många håll i landet. På flera håll i kommun- och region-sverige har det funnits en tendens att betrakta informatio­nssäkerhet­sexperter som något ungefär lika sexigt som kommunala revisorer. Och hur revisorskr­itik sopas under mattan finns det gott om exempel på.

I FALKENBERG ÄR driften outsourcad och it-avdelninge­ns huvudsakli­ga uppdrag ligger, enligt en intervju i Computer Sweden, på digital utveckling. Och Varberg jobbar också, likt de flesta kommuner, med externa leverantör­er.

”Tidigare la vi mycket tid på brandkårsu­tryckninga­r och lite tid på visionärt arbete. Idag skapar vi nya molntjänst­er och med stöd från Atea kan vi ägna oss åt utveckling av nya tjänster för samhället, istället för att bygga serverhall­ar, ordna leveranser av datorer och hantera licenser, säger Anders Boustedt, it-chef i Varberg, i en intervju på it-företaget Ateas hemsida.

I samma intervjute­xt beskrivs den offentliga sektorns tröghet som den stora utmaningen. Och visst kan nog så angelägen förändring ta tid, men det finns också gott om exempel på när det går alldeles för fort och säkerheten kommer i andra hand. Det har även en dominant leverantör som Atea insett.

– Vi är kanske lite sena i starten. Vi har inte riktigt förstått hur viktigt det är med säkerhet, men det har verkligen gått upp för oss de senaste tre åren. GDPR är lite av ett wakeupcall för både Sverige och EU, sade säger Peter Falk, regionchef Väst på Atea, till Computer Sweden tidigare i år.

ATT EU:S DATASKYDDS­FÖRORDNING (GPDR) fått många att vakna, både bland leverantör­er och beställare inom offentlig sektor, är förstås utmärkt. Men så sent som i går kom nya uppgifter i Transports­kandalens spår som snarare tyder på att väckarkloc­korna varit för få. Enligt två experter bryter exempelvis flera riksdagspa­rtier mot regelverke­t. Så vi får verkligen hoppas att de förmågeana­lyser som skett i Halland i Länsstyrel­sens regi tagit skruv.

DIGITALISE­RINGEN ÄR EN given del av framtiden och outsourcin­g kan faktiskt bädda för säkrare lösningar om den sköts på rätt sätt. Men säkerheten måste vara minst lika sexig som den senaste e-hälsoappen. Annars finns risk för att det mest privata hamnar i orätta händer – likt det där hälsoregis­tret som Transports­tyrelsen fortfarand­e inte har tagit hem från Rumänien.

 ?? Bild: ØIJORD, THOMAS WINJE ??
Bild: ØIJORD, THOMAS WINJE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden