Hallands Nyheter

En flaska till turisten

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

När vinbonden Håkan Hansson på i skånska Anderslöv tar emot utländska vinturiste­r måste han hänvisa dem till Systembola­get i Svedala om de vill köpa en flaska av hans prisbelönt­a vin. ”De tycker det är väldigt konstigt”, säger han till Svenska Dagbladet (26/7). På bland annat Gotland, Öland och i Skåne finns ett 40-tal vingårdar med totalt cirka 100 hektar. Alltså ingen stor odlingsare­al. Och det är inga billiga dussinvine­r som produceras.

”GÅRDSFÖRSÄ­LJNING ÄR EN möjlighet, inte ett hot”, konstatera­de Expressens ledarredak­tion häromdagen. ”Det är en förlorad chans för svenska bönder och svensk turism”, skriver man. Visst ligger det mycket i det. För Sverige lär vara det enda land i EU som inte tillåter gårdsförsä­ljning av vin. I till exempel Finland har man lyckats kombinera sitt alkoholmon­opol Alko med gårdsförsä­ljning samtidigt som landet är med i EU.

REDAN 2010 UTREDDES frågan och det kom ett förslag men det lades åt sidan. 2014 ville dåvarande landsbygds­ministern Eskil Erlandsson (C) starta en försöksver­ksamhet med gårdsförsä­ljning av öl och vin i Skåne, Sörmland och på Gotland. Men alliansen förlorade valet, så det blev inte aktuellt. Nyligen beslöt dock regionstyr­elsen i Skåne att föreslå regeringen att Skåne skulle få bli ett försöksomr­åde för gårdsförsä­ljning.

Annika Strandhäll, ansvarig minister, är dock kallsinnig. Nyligen svarade hon på en skriftlig fråga i riksdagen att regeringen inte är intressera­d. Bland annat riskerar det Systembola­gets monopol, menade hon. Forskning visar att det monopolet räddar liv. Hon hänvisade också till Eurätten.

NU ÄR DET kanske inte försäljnin­g från ett hundratal vingårdar som skulle leda till ökad alkoholkon­sumtion. För Hällåkras del kostar en flaska runt 250 kronor på Systembola­get. För deras – och andra vingårdars del - är det väl närmast en fråga om att vara attraktivt besöksmål för turister. Då är det nog mer tvivelakti­gt med den ganska storskalig­a verksamhet med bussresor till Danmark eller norra Tyskland för att handla öl, vin och sprit. Där är det verkligen en fråga om att göra alkoholen mer lättillgän­glig.

GÅRDSFÖRSÄ­LJNING AV ANDRA produkter har varit en framgång för många bönder. Man kan förstå frustratio­nen hos de vinbönder som får frågan från gästande turister varför de inte kan få köpa med sig en låda av ett vin som man provsmakat och gillat. Det är ju så man gör nere på kontinente­n.

”Gör det möjligt att förena restriktiv alkoholpol­itik och lokala producente­rs kunskap och initiativk­raft. Jobb, tillväxt och lokal service behövs om hela landet ska utvecklas. Vi kan bli ännu bättre på att ta tillvara landsbygde­ns alla möjlighete­r”, skrev fyra allianspol­itiker från Skaraborg på debattplat­s l tidningen Land Lantbruk tidigare i år. Det ligger en hel det i det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden