Hallands Nyheter

Motorbanan byggdes i racerfart

50 ÅR SEDAN: OCKSÅ ETT TRAGISKT FÖRSTA ÅR VID NYLAGD BANA

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Med stolthet bjuder Falkenberg­s motorklubb in till 50-årsfirande av motorbanan i Ljungby, Sveriges enda klubbägda racerbana. En bedrift med tanke på utmaningar­na genom åren.

”Det var roligare med Formel 3 än Formel 1. Då var man med i hela jobbet, med att meka och ta hand om bilen och vi var ett gäng som höll ihop”

REINE WISELL

före detta racerstjär­na

Förre racerstjär­nan Reine Wisell kommer till familjedag­en på motorbanan på söndag. Han var ett dragplåste­r i Formel 3 vid det första Västkustlo­ppet på nya banan 1967.

– Freddy Kottulinsk­y blev först utsedd till segrare även om jag gick först i mål. Jag skulle ha trängt honom i sista kurvan så att han inte kom förbi. Men det var en strid över våra huvuden. Han körde för BP, jag körde för Shell. Bp-gänget var väl bättre påtryckare, säger Reine Wisell så här 50 år efteråt. Till sist återfick Wisell segern. – Det var roligare med Formel 3 än Formel 1. Då var man med i hela jobbet, med att meka och ta hand om bilen och vi var ett gäng som höll ihop. När jag kom till Formel 1 så var det hejdå när man kört och sedan skulle man sätta sig i bilen igen vid nästa lopp, säger Reine Wisell, numera 76 år och bosatt i värmländsk­a Höje.

MEN DET VAR också en djupaste tragik denna första tävlingshe­lg:

”18-årige pressfotog­rafen Bengt Wallin vid Hallands Nyheter avled på måndagsmor­gonen på Falkenberg­s lasarett. Det var en tävlingsbi­l i turistklas­sen som körde mot Wallin under försök att undvika kollision med en annan tävlingsbi­l. Wallin befann sig liggande i en kurva, där han tog bilder av bilarna”, skrev Svenska Dagbladet.

En så småningom mycket omtalad förare, 11 år senare död efter olyckan på Monzabanan, var också med vid premiären på Falkenberg­s motorbana 1967: Ronnie Peterson, ännu ung och lovande.

Kort och snabb var omdömet om motorbanan som mätte 1 843 meter.

– Jag var flaggvakt vid första tävlingen. Under banbygget var jag med och målade litegrann, säger Bengt Åke Bengtsson i Falkenberg­s motorklubb.

kan denna banas

OCH BENGT ÅKE historia.

I mitten av 1960-talet stod det klart att Västkustlo­ppet inte längre kunde köras på gamla Skreabanan. Vägverket tyckte att det fick vara nog på annars allmän väg.

– Dessutom var den farlig, eftersom där var stolpar och annat intill banan som var en risk, säger Bengt Åke Bengtsson.

Falkenberg­s motorklubb hittade platsen för en ny bana vid Nyhem i Ljungby utanför Falkenberg. Banan ritades, marken köptes och ett bolag bildades, Nyhems fastighets­bolag, som blev ägare till banan. I bolaget fick inlednings­vis endast motorklubb­ens medlemmar vara aktieägare. Med betydande ideella krafter lyckades bolaget på rekordtid få banan färdig under senvåren och sommaren 1967.

OCH ÅREN GICK, en ny generation tog över i fastighets­bolaget, kanske mer intressera­d av avkastning­en än motorsport­en. Motorklubb­en förvandlad­es till en allt mer pressad hyresgäst på motorbanan. Fastighets­bolaget hade under ny ägare planer på att göra sig av med banan, för att i stället bygga bostäder. Men under 1990-talets fastighets­kris gick bolaget i konkurs, och kommunen trädde in som en motorsport­ens räddare. Kommunen köpte marken och banan för 1,2 miljoner kronor och hyrde ut den till motorklubb­en. Och motorklubb­en kunde till årsskiftet 2001-2002, tack vare tävlingarn­as publikknip­ande uppsving, köpa tillbaka banan av kommunen.

Så är det i dag: en klubbägd bana, omfamnad av ideella krafter i en motorklubb med god ekonomi.

Att ljudet från bilarna stundtals lett till omgivninge­ns irritation och miljömyndi­gheternas diskussion­er – ja, det är en annan historia.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? RONNIE PETERSON.
Bilden från Västkustlo­ppets vårtävling 1969, då Ronnie Peterson vann i sin italienska Tecno.
Bild: OLA FOLKESSON RONNIE PETERSON. Bilden från Västkustlo­ppets vårtävling 1969, då Ronnie Peterson vann i sin italienska Tecno.
 ??  ??
 ??  ?? SOMMAREN 1967. Cege Hammarlund gav banbygget utanför Falkenberg en kändisskju­ts, detta rallyförar­e, chef på BP och aktiv i Kungliga Automobilk­lubben. Vid hans sida
SOMMAREN 1967. Cege Hammarlund gav banbygget utanför Falkenberg en kändisskju­ts, detta rallyförar­e, chef på BP och aktiv i Kungliga Automobilk­lubben. Vid hans sida
 ??  ?? 1969. Rune Pettersson i Formel 13-årige Ola Folkesson, senare
1969. Rune Pettersson i Formel 13-årige Ola Folkesson, senare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden