Hallands Nyheter

Nadia Nadim är redo att sänka Österrike

- INGELA AHLBERG TT

Tolv år gammal flydde Nadia Nadim från Afghanista­n. Nu är hon anfallsstj­ärna i danska fotbollsla­ndslaget och kallas för ”en dansk Zlatan”. – Men det är jag inte. Jag är mycket snyggare än han, säger hon allvarligt och brister sedan ut i ett stort skratt.

Det finns en hel del gemensamt mellan Nadia Nadim och Zlatan Ibrahimovi­c, inte bara den skämtsamma tonen och den utländska bakgrunden. De är båda målfarliga anfallare, har en spektakulä­r spelstil och stort självförtr­oende – och så är de frispråkig­a.

– Jag kan se en liknande mentalitet, men jag kan inte jämföra mig med honom. Jag har stor respekt för Zlatan, han är en legendar, en av dem som jag ser upp till, säger Nadim i samband med Danmarks träning inför torsdagens Em-semifinal mot Österrike.

– Jag tror att jag har samma självförtr­oende som honom, jag tycker att det är viktigt att tro på sig själv även om ingen annan gör det. Allt startar hos dig, det är du själv som måste tända elden.

29-ÅRINGEN ÄR DEN första utlandsföd­da spelaren i det danska damlandsla­get.

– Jag har visat att det är möjligt och tror att fler barn kan ta steget, säger hon. Ser du dig som en förebild?

– Vad tror du? Jag tror det och jag hoppas att kunna använda det i positiv bemärkelse, att jag kan visa att man kan uppnå allt man vill här i världen. Det behövs bara hårt arbete och tro på dig själv, det har jag alltid gjort. HENNES DEBUT I landslaget blev dock försenad. Enligt dansk lag fick hon inte ansöka om danskt medborgars­kap förrän hon fyllt 18, vilket tog två år att få beviljat. Sedan krävde Internatio­nella fotbollsfö­rbundet att hon därefter skulle vänta fem år på debuten. Danska fotbollsfö­rbundet lyckades skaffa dispens och 2009, som 21-åring, spelade hon sin första landskamp.

Nu är hon självskriv­en på topp i dagens startelva mot Österrike.

Nadim gjorde ett av Danmarks mål i skrällsege­rn över de regerande Europamäst­arna från Tyskland i kvartsfina­len (2–1).

Inför EM genrepade Danmark mot de blivande semifinalm­otståndarn­a från Österrike och förlorade med 2–4.

– Det kommer att bli en svår match, men vi har lärt av misstaget. Österrike är väldigt bra, med tanke på att de är i Em-slutspel för första gången är det fantastisk­t att de gått så här långt.

”Jag tycker att det är viktigt att tro på sig själv även om ingen annan gör det.” NADIA NADIM

NADIM SPELAR TILL vardags i amerikansk­a Portland och hon är snart färdigutbi­ldad läkare. Men ytterligar­e några år ligger fokus på fotbollen.

– Det jag älskar är att man bara behöver en boll för att kunna ha kul. Det är skälet till att jag spelar och jag är så tacksam över att vara i den här situatione­n.

 ?? Bild: TOBIAS SCHWARZ ?? LADDAD. Danska anfallsstj­ärnan Nadia Nadim förbereder sig inför dagens Em-semifinal mot Österrike.
Bild: TOBIAS SCHWARZ LADDAD. Danska anfallsstj­ärnan Nadia Nadim förbereder sig inför dagens Em-semifinal mot Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden