Hallands Nyheter

Kronan stämmer kafé på miljoner

HYRESTVIST: Kaféet Le Croissant i Falkenberg krävs på miljonbelo­pp för uteblivna hyror. Ett vite gör dessutom att kravet växer med 200 000 kronor i månaden.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

”Det är extremt höga vitesbelop­p det handlar om och jag hoppas verkligen att utfallet i tingsrätte­n blir rättvist.”

DAVID MIRZAJANI

Kafé- och bistrokedj­an Le Croissant har femton kaféer i Sverige och öppnades i Kronan på våren 2012. Det drevs av en franchiset­agare, Centralhus­et i Göteborg Café AB, som gick i konkurs våren 2015.

Då hade personalen i Falkenberg inte fått lön på flera månader. Eftersom fakturor till leverantör­er inte betalats fanns till slut inga varor att sälja och anställda satt sysslolösa i lokalerna i väntan på besked om vad som skulle hända. Centralhus­et drev även ett kafé i Kalmar med liknande problem och kopplingar till en härva av ekonomisk brottsligh­et uppdagades i samband med konkursen.

Le Croissant i Sverige AB tog därför åter över verksamhet­en från juli 2015. Kedjan hade nu nya ägare sedan kafét i Falkenberg öppnades.

– Den tidigare franchiset­agaren följde inte de regler och riktlinjer som fanns i avtalet så vi tog över själva. Men Centralhus­et och dess bolagsmän har inte på något sätt anknytning till Le Croissant, säger David Mirzajani.

Han är vd för Le Croissant och tog över kedjan för tre år sedan, alltså efter att det ursprungli­ga hyresavtal­et skrevs.

MEN SNART UPPSTOD problem då Le Croissant inte betalade hyror i tid och i september slöts avtal om en avbetalnin­gsplan för reglering av hyresskuld­en. I mars 2016 begärde

Le Croissant omförhandl­ing av hyresvillk­oren utan framgång.

– Några månader efter att vi tagit över insåg vi att Falkenberg är en väldigt tuff enhet att driva ekonomiskt med hög hyra och inte så jättemycke­t flöden i huset. Vi har försökt fullfölja vår del av avtalet och hitta en lösning med säkert ett tiotal intressent­er, varav fyra-fem väldigt seriösa med god ekonomi. Men hyresvärde­n har tyvärr inte velat hjälpa oss och därför kopplade vi in advokat.

– Det visade sig när vi granskade ursprungsk­ontraktet att det aldrig skrevs på av Le Croissant som vi trodde, utan av Centralhus­et i Göteborg. Därför menar vi att det inte finns något avtal med Le Croissant Sverige.

LE CROISSANT SADE upp sitt hyreskontr­akt och lämnade lokalen 31 januari i år. Kronan Shopping har sedan dess inte lyckats hyra ut lokalen till någon annan och menar att Le Croissant ska betala hyra enligt en klausul i avtalet.

Dessutom hävdar Kronan Shopping att Le Croissant mot ett vite på 5 000 kronor per dag förbundit sig att hålla lokalen öppen och bedriva aktiv försäljnin­g. När stämningsa­nsökan lämnades in i början på juli hade butiken varit stängd i 155 dagar motsvarand­e 775 000 kronor och hyresskuld­en var då uppe i 616 161 kronor.

Totalt krävs Le Croissant på 1391161 kronor. En summa som växer med drygt 200 000 kronor i månaden (64 636 i hyra och 150 000 i vite) plus rättegångs­kostnader om man förlorar målet.

– Det är extremt höga vitesbelop­p det handlar om och jag hoppas verkligen att utfallet i tingsrätte­n blir rättvist, säger David Mirzajani.

HN HAR FÖRGÄVES sökt Kronan Shoppings styrelseor­dförande John H Larsson.

– Vad jag förstår har han semester och det har jag med, meddelar advokat Björn Welinder som skrivit under stämningsa­nsökan.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? IGENBOMMAT. Le Croissant i Kronans galleri har varit stängt sedan slutet av januari.
Bild: JONATAN BYLARS IGENBOMMAT. Le Croissant i Kronans galleri har varit stängt sedan slutet av januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden