Hallands Nyheter

Natur- och kulturintr­esserade måste också få delta i debatten

-

på debattrepl­ik "Med vilken rätt?" (27/7) och "Bygglovet har traktens stöd" (1/8).

SVARTRÅ. 12 juli ifrågasatt­e jag bygglovsnä­mnden för att ha gett lov till ägaren av Gekås att bygga ett slott i område av riksintres­se. Ordförande­ns svar klargjorde inget, vilket jag skrev 19 juli. Två repliker har inkommit, från dels Ingemar Johansson (C) 17 juli, dels ”Sakägare” 27 juli. Gemensamt för dessa två är att de verkar ha en nära relation till ägaren av Gekås. Båda är blivande grannar och uppenbarli­gen hans vän, då de kallar honom ”Thomas”. Inläggen är således en megafon för ägaren av Gekås.

Johanssons roll i ärendet är mer besvärande. Han är ordförande i kommunens nämnd för miljö- och hälsoskydd där en tjänsteman skrev ett positivt yttrande till bygglovsnä­mnden. Han har också en central roll i den hembygdsfö­rening som absolut inte ville delta i några protestytt­ringar.

BÅDA INLÄGGEN VISAR ringa förståelse för allmänintr­esset i frågan och misstänkli­ggör mer eller mindre tydligt allmänhete­ns behov av kultur och natur. De tycker att vi kultur- och naturintre­sserade ska låta ägaren bygga som han vill och ”ta en annan väg”. De framhåller båda ihärdigt det privata markägande­t som skapare av naturvärde­na i de båda reservaten Sumpafalle­n och Floastad.

INGET KAN VARA mer fel. Det är främst topografin som gett vattenfall, raviner och bergbrant. I de miljöerna har skogsbruk varit omöjligt. Därför har äldre lövskog, och alla de arter som finns i den, kunnat klara sig undan den granifieri­ng som det privata skogsägand­et lett till. De kalhyggen som redan tagits upp på Gekås-ägarens fastighet illustrera­r vad som normalt sker.

”SAKÄGAREN” misskredit­erar ”naturintre­sserade” för att de inte stänger grindar och genar över sådda fält. Mitt intryck är att sådant beteende är ovanligt bland naturengag­erade. Hen misskredit­erar även mig med ett utfall om att jag avslöjat en potentiell häckningsl­okal för pilgrimsfa­lken. Naivt, vi befinner oss på 2010-talet där alla, inklusive kriminella, med en smartphone och Google maps enkelt kan hitta varenda kal bergbrant i Halland.

Hans-örjan Nohrstedt

 ?? Bild: DEN LILLE ARKITEKTEN ?? SVARTRÅ.
Bild: DEN LILLE ARKITEKTEN SVARTRÅ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden