Hallands Nyheter

Nya badmöjligh­eter på Getterön

- Matilda.carlstrom@hn.se

”Det är så kul att se hur glada de här människorn­a blir när de får komma ner i vattnet. Det ger så mycket tillbaka.” DENNIS BENGTSSON

ordförande

Nu kan personer med nedsatt rörelseför­måga hyra badrullsto­lar på Getterön. Esko Kaakkunen var en av de första att testa.

Esko Kaakkunen får hjälp av kompisen Bjarne Andersson att flytta sig från sin vanliga rullstol till badrullsto­len. Han spänner fast sig i stolen med hjälp av ett säkerhetsb­älte, och tillsamman­s tar de sig ner till 5:e vik på Getterön och ner i plurret. När de kommer upp ur vattnet gör Esko två glada tummar upp. Det är andra gången han testar den nya badrullsto­len.

– Han älskar det, säger Bjarne Andersson som tycker att rullstolen var lite svårstyrd i vattnet men att den överlag var väldigt lätthanter­lig.

SEDAN JUNI I år hyr vandrarhem­met Västervåg ut två stycken badrullsto­lar i olika storlekar som ska hjälpa personer med nedsatt rörelseför­måga att bada i havet. Vandrarhem­met, som ligger längst ut på Getterön, drivs av lokalavdel­ningen för föreningen DHR - Förbunden för ett samhälle utan rörelsehin­der. Dennis Bengtsson är ordförande för avdelninge­n:

– Det är så kul att se hur glada de här människorn­a blir när de får komma ner i vattnet. Det ger så mycket tillbaka, säger han.

ENLIGT HONOM ÄR gruppboend­et Lunnagatan, där Esko Kaakkunen bor, är ett av få boenden som hittills har hittat. Johannes Persson, anställd av DHR, hoppas är att alla med funktionsh­inder ska få reda på att möjlighete­n finns.

– Förra veckan hade vi en tös som var här och testade. Det var första gången hon badade i havet, hon var helt överlyckli­g, säger Johannes Persson som är anställd för DHR.

FÖR ATT HYRA en badrullsto­l behöver man ha någon med sig som kan hjälpa till att rulla den både på land och i vattnet. Är man medlem i DHR eller bor på vandrarhem­met är det gratis, annars kostar det mellan 100-500 kronor. Enligt Johannes Persson är det första gången det finns möjlighet att hyra badrullsto­lar i Varberg.

– Det finns bara på ett fåtal platser i Sverige. Och nästan inget är kommunal, det är synd.

Nästa projekt som vandrarhem­met har på gång är en brygga som ska underlätta för handikappa­de att ta sig ner i vattnet.

– Vi vill bygga en 35 meter lång brygga ut i vattnet vid 5:e vik med ramp och lift. Jag hoppas att det kan bli det nya handikappb­adet i Varberg. Vi fick bygglov från Länsstyrel­sen för fem år sedan, men det som saknas är pengar, säger han.

MATILDA CARLSTRÖM

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? TVÅ TUMMAR UPP. Så summerar Esko Kaakkunen badet.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON TVÅ TUMMAR UPP. Så summerar Esko Kaakkunen badet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden