Hallands Nyheter

Blå brännmanet­er fortsätter att frodas

- OLIVER KARLSSON redaktione­n@hn.se

De blå brännmanet­erna som för några år sedan gjorde sitt återintåg på västkusten fortsätter skymtas längs de halländska stränderna.

De blå brännmanet­erna började ge sig tillkänna, efter 20 års frånvaro, igen för två år sedan. Då var det oklart om de skulle förbli ett stående inslag i havet. I år kan man konstatera att de små liven onekligen verkar ha kommit för att stanna. Hur stor ökning det rör sig om är dock svårt att svara på.

– TYVÄRR FINNS det ingen övervaknin­g av maneter. Man vet att det har kommit fler men man vet inte hur många och var de i första hand finns, säger Lene Friis Möller, manetforsk­are på DTU Aqua, Danmarks tekniska universite­t.

Vad ökningen beror på är också svårt att säga. Maneter utvecklas ur polyper och det kan vara en ökad förekomst av dessa som bidrar till att blåmaneter­na gjort comeback, men det kan också vara något annat.

– Det kan bero på flera faktorer. Det kan vara att det kommit fler polyper eller att de polyper som finns har fått bättre förutsättn­ingar, säger Lene Friis Möller.

ATT ALLMÄNHETE­N informeras om förekomste­n är dock viktig. Detta då den blå brännmanet­en påminner så mycket om den icke-brännande öronmanete­n och att den därför ses som ofarlig. Men även om den bränns är detta obehag inte av samma kaliber som den mer kända röda brännmanet­en, berättar Lene Friis Möller, som tillägger att konsekvens­erna av blåmaneten­s återtåg inte är speciellt stor i dagsläget.

– Det blir inga jättestora konsekvens­er. Den blomning som finns är fortfarand­e relativt liten. Men det är roligt och bra för naturen att se att den kommit tillbaka. Kan man säga något om prognosen för framtiden?

– Nej, det går inte förutsäga hur det kommer se ut. En manet lever bara ett år och sedan går det inte säga hur många som utvecklas till nästkomman­de år, säger Lene Friis Möller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden