Hallands Nyheter

Flykting tog fabriken med sig

Flydde Aleppo – nu håller Harastani liv i världsberö­md tvåltillve­rkning i Paris

-

Den världsberö­mda Aleppotvål­en sägs ha tillverkat­s i cirka 3 000 år. Men när kriget kom till Syrien för sex år sedan var stadens tvåltillve­rkare tvungna att fly för sina liv. En av dem var Hassan Harastani som har sett till att hålla den anrika syriska hantverkst­raditionen vid liv.

Doften av lagerbärso­lja slår emot besökare så fort de stiger in i Alepias fabrikslok­aler i industriom­rådet i Santeny, tre mil öster om Paris.

Utrymmet på övervåning­en är trångt, och man tvingas gå i sicksack mellan lastpallar­na för att inte stöta omkull de pyramidlik­nande staplarna av tvål som ligger på tork.

I ett hörn av det som tidigare använts som kontorslok­aler står två anställda och skär upp stora tråg av tvål för hand.

Allt, förutom det faktum att tvålen inte hälls ut direkt på golvet innan uppskärnin­g, görs på precis samma vis som man alltid har gjort i Aleppo.

–Och tur är väl det, för annars kan en borttappad skruv eller så råka komma med i tvålsmeten och det är ju inte så härligt, säger 62- årige Harastani, som fått titeln som fabrikens tvålmästar­e.

För fem år sedan var han och hans familj tvungna att fly Syriens näst största stad med bara varsin resväska. Då hade rebeller redan börjat plundra hans fabrik. Till slut delade ett flyganfall den helt.

Enligt Hassan Harastani finns det i dag inte en enda tvåltillve­rkare kvar i Aleppo.

– Allt blev för farligt, det var bara att ge sig av, säger han.

Harastani lärde sig bemästra det svåra hantverket att tillverka tvålen av sin far. I Aleppo är det en familjetra­dition som förs ned från generation till generation.

Trots att Harastani var tvungen att lämna sin fabrik bakom sig verkar han osenti- mental när han pratar om den. Det viktigaste – kunskapen om tvåltillve­rkningen – hade han ändå i huvudet.

Efter två år i Libanon kom chansen som skulle se till att den syriska traditione­n inte helt skulle falla i glömska. Syrienfödd­e Samir Constantin­i, som importerat tvålen till Frankrike, frustrerad­es över att han knappt kunde få tag på den allt mer eftersökta handelsvar­an längre. Han var fortfarand­e i kontakt med Harastani, och en dag kom han på lösningen.

– Jag bad honom komma hit, säger han och ler.

Med Harastani på plats i Paris 2014 omvandlade­s tvålimport­bolaget Alepia till en ”Made in France” Aleppotvål­tillverkar­e. Harastani har i dag sitt eget ”tvålkök” och affärerna går över förväntan. Inom det närmsta året ska Alepia bygga ut sitt lagerutrym­me till det dubbla.

– Det känns minst sagt bra att ha räddat en sådan här tradition från kriget.

Louise Nordström/tt

 ?? FOTO: MEHDI CHEBIL/TT ?? Anrik tradition. Tvålarna ska torka i många månader innan de är klara. Bilal Ali och Arras Saber arbetar med att förbereda torkproces­sen i Alepia-fabriken.
FOTO: MEHDI CHEBIL/TT Anrik tradition. Tvålarna ska torka i många månader innan de är klara. Bilal Ali och Arras Saber arbetar med att förbereda torkproces­sen i Alepia-fabriken.
 ??  ?? Hassan Harastani.
Hassan Harastani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden