Hallands Nyheter

Mindre skräpigt med plastpant

- MARTINA NYHLIN konsument@gp.se

Plastskräp i naturen kan ta hundratals år att bryta ner och nu utreder regeringen pant på plast. Samtidigt går privata krafter före med att plastbanta Sverige. Försök pågår och det kan bli pant på fler saker.

Sedan tidigare fanns initiative­t ”Panta påsen” och nyligen började Hemköp testa plastpåsep­ant i en av sina butiker.

– Vi har pantat och återvunnit närmare 300 påsar på en månad, det är en bra start, men vi måste gemensamt bli ännu bättre på att återvinna, säger Hemköps vd Thomas Gäreskog.

Systemet med att panta plastpåsar som nu testas på Hemköp vid Torsplan i Stockholm funkar så att när en påse pantas i butiken dras en krona från köpesumman. Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar.

INITIATIVE­T KOMMER EFTER att en ny lag sedan 1 juni i år gör butiker skyldiga att dokumenter­a antalet inköpta plastbärka­ssar och informera om kassarnas miljöpåver­kan. Bakgrunden till åtgärderna från regeringen är att plast bidrar till mycket nedskräpni­ng och att materialet kan ta hundratals år att bryta ned i naturen.

REDAN INNAN DEN nya lagen om plastbärka­ssar kom jobbade även start up-företaget Panta påsen för att skapa ett system där så många butiker som möjligt ansluter sig till ett pantsystem för plastkassa­r, med Teknikmaga­sinet i Liljeholme­n som testbutik. De har även tagit fram en pantautoma­t med tillhörand­e app som funkar precis som för burkar.

– Vi har kontakt med flera butiker som vi ska börja med till hösten, säger Suwar Mert, vd för Panta påsen.

ATT DET I DAG annars är just aluminiumb­urkar och pet-flaskor som har pant beror på att pantsystem­et startades av bryggeribr­anschen som ville ha tillbaka sina glasflasko­r för att fylla dem med dryck igen. När aluminiumb­urkarna kom på 80-talet och senare pet-plasten blev panten ett sätt att hantera oron för nedskräpni­ng.

– Regeringen ville förbjuda engångsmat­erial, men marknaden erbjöd sig att införa pantsystem i stället, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack, som hanterar det svenska pantsystem­et.

EFTER DETTA HAR lagen om producenta­nsvar kommit, och återvinnin­gssystemet för de förpacknin­gar som inte har pant har byggts upp. Svenskarna är bra på att återvinna och totalt återvinns mer än 77 procent av alla metall-, pappers- och glasförpac­kningar trots att man inte får tillbaka någon pant. Men av plasten är det däremot bara drygt 40 procent som återvinns.

REGERINGEN HAR NU tillsatt en utredning som ska ta fram ytterligar­e åtgärder för att minska plastens miljöpåver­kan vid nedskräpni­ng, särskilt i relation till haven.

– Utredninge­n har fått ett brett uppdrag och kan föreslå många olika saker, det kan bli förbud, skatter och pant för olika typer av varor – det den tycker behövs, säger miljöminis­ter Karolina Skog (M P).

Grundsynen är att pant ger goda resultat när det gäller insamling i dag och därför är ett intressant verktyg att jobba med. När får vi se en lag om pant på plastpåsar?

– Det kan jag inte uttala mig om, det är ju därför vi tillsatt utredninge­n – för att det inte finns tillräckli­gt underlag för sådana beslut i dag, säger Karolina Skog. Regeringen behöver svar på flera grundlägga­nde frågor först, som om det finns riktigt nedbrytbar plast och vad man kan använda i stället för plast.

– Men det är positivt att branschen gör saker och skapar egna system med pant, att det händer saker redan nu, menar Karolina Skog.

”Utredninge­n har fått ett brett uppdrag och kan föreslå många saker, det kan bli förbud, skatter och pant för olika typer av varor – det den tycker behövs.” KAROLINA SKOG miljöminis­ter (MP)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden